Aantal positieve testuitslagen is met 61% gestegen (weekoverzicht Drenthe t/m 17 oktober)

Ten opzichte van vorige week is het aantal coronatesten toegenomen. Ook het aantal positieve testuitslagen is met 61% gestegen. Dat is te zien bij alle leeftijdsgroepen. Het aantal ziekenhuisopnames blijft ook de afgelopen week stabiel. Dat duidt erop dat de vaccinaties effectief blijven tegen ernstige ziekte door COVID-besmetting. Voor een vaccinatie of een coronatest, kun je ook zonder afspraak terecht. De GGD test om de corona te bestrijden. Voor reizen of toegang, ga je naar een andere testorganisatie. Nog steeds geldt: heb je klachten? Laat je testen bij de GGD.

Aantal vaccinaties 
Prikken zonder afspraak is mogelijk op alle locaties in Drenthe. Check eerst de actuele openingstijden op drenthevaccineert.nl/locaties.

 • 372.591 inwoners uit Drenthe van 12 jaar of ouder hebben minimaal één vaccinatie ontvangen van een GGD of van een andere instantie (84%). (bron: RIVM)
 • 82% van alle 12-plussers in Drenthe is volledig gevaccineerd. (bron: RIVM)
 • In totaal, van 6 januari tot en met 17 oktober, zette GGD Drenthe 574.410 vaccinaties.

 

Waarom vaccineren?
Ieder heeft zijn persoonlijke redenen.

Bijvoorbeeld:

 • Vaccineren zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt door corona (wat ziekenhuisopnames helpt voorkomen).
 • Vaccinatie helpt andere maatregelen (om het virus in te dammen) overbodig te maken.
 • Vaccinatie draagt bij aan de groepsimmuniteit. Doordat veel mensen in een groep immuun zijn, verspreid het virus zich minder snel en worden maatregelen om het virus in te dammen overbodig.

Meer voorbeelden en informatie om je eigen keuze te maken vind je bijvoorbeeld op de site van TNO en het RadboudUMC: coronavaccinatie-keuzehulp.nl

 

Aantal positieve testuitslagen
Het verloop van het aantal positieve testen in Drenthe, de omliggende regio’s en landelijk van de afgelopen week is samengevoegd in een grafiek.

 • In Drenthe ontvingen in de afgelopen week 578 inwoners een positieve testuitslag.
 • Het aantal positief geteste inwoners is ten opzichte van de voorgaande week hoger geworden. In de afgelopen week ontvingen 95 per 100.000 inwoners een positieve uitslag kreeg, vorige week 73 per 100.000 inwoners.
 • In Nederland en in de omliggende regio’s is het aantal positieve testen ook toegenomen.
 • Het reproductiegetal is iets gestegen de afgelopen week naar 1,26 (waarde van 30 september). Bij een reproductiegetal hoger dan 1, stijgt het aantal besmettingen. In dit geval wil een reproductiegetal van 1.26 zeggen dat 100 mensen met corona 126 andere mensen besmetten.
 • Bekijk deze grafiek met het verloop van het relatieve aantal besmettingen per leeftijdsgroep in de afgelopen weken. In de afgelopen week zien we een toename van het aantal positieve testen bij alle leeftijdsgroepen.

 

Ziekenhuisopnames

 • Het aantal inwoners uit Drenthe met COVID-19 die worden opgenomen in een ziekenhuis stabiliseert de afgelopen weken.
 • Het aantal Drentse inwoners met COVID-19 die worden opgenomen in een ziekenhuis is de afgelopen dagen gemiddeld rond de 1 per dag. (bron: NICE)
 • Op 12 oktober lagen er 5 patiënten met COVID-19 in een Drents ziekenhuis, waarvan 0 op een IC bed. Het gaat hier ook om patiënten die buiten Drenthe wonen (bron: Acute Zorg Netwerk Noord Nederland.

 

Aantal testen
Je kunt bij GGD Drenthe tussen 11.00 en 15.00 uur zonder afspraak komen testen. Bij de testlocaties krijg je altijd een PCR-test. De uitslag volgt uiterlijk binnen 48 uur (maar bijna altijd de volgende dag). Je krijgt hiervan automatisch bericht, ook voor je kind. Heb je geen DigiD of wil je telefonisch de uitslag horen, dan duurt het vaak wat langer.

 • In de afgelopen week hebben meer inwoners uit Drenthe zich laten testen dan in de voorgaande week (verschil is + 25%).
 • De stijging in het aantal testen zien we bij alle leeftijdsgroepen..
 • Het vindpercentage (aandeel positieve testuitslagen van de GGD-testen) is de afgelopen week gestegen van 8,5 naar 9,5%. Een stijging van het vindpercentage wil zeggen dat het aantal positieven daadwerkelijk is gestegen en niet komt door de toename van het aantal testen.

 

Laat je bij klachten altijd testen door de GGD (tussen 11-15.00 uur ook zonder afspraak)
Zelftesten zijn alleen om te testen zonder klachten, bijvoorbeeld als je extra voorzichtig wilt zijn voordat je mensen ontmoet of terugkomt van vakantie. Geef een positieve zelftestuitslag altijd door aan de GGD. Dat kan 7 dagen per week via 0800-1202 (8-20.00u) of 0592-709709 (8-17.00u). Het advies is om dan ook gelijk een (her)testafspraak te maken bij een GGD.   

Zie ook: 

Deel dit bericht!

Geef een antwoord