Herstelbewijs ook mogelijk na test door niet-GGD aanbieder

Mensen die elders dan via de GGD een positieve testuitslag kregen, kunnen nu ook een QR-code op basis van een herstelbewijs ophalen in de CoronaCheck-app. Sinds 13 oktober haalt deze app de data ook op uit het systeem voor Bron- en Contact Onderzoek (via HPZone). De app kon voorheen alleen de GGD testuitslagen binnenhalen (via CoronIT).

Voorwaarden
De test moet tussen de 11 en 180 dagen geleden zijn afgenomen en de positieve uitslag moet op de juiste wijze, door de betrokken arts van de testaanbieder, aan de GGD zijn doorgegeven.

Was je test vóór 8 september? Dan geldt je herstelbewijs alleen binnen Nederland
Met positieve testresultaten van vóór 8 september kan een herstelbewijs aangemaakt worden dat geldig is als coronatoegangsbewijs binnen Nederland. Een internationaal herstelbewijs is niet in de CoronaCheck-app op te halen.

Was je test ná 8 september en was dit een PCR-test?
Dan kun je zowel een nationaal als een internationaal herstelbewijs in de CoronaCheck-app ophalen.

Waarom is dit verschil er?
Europees is besloten dat alleen positieve PCR-testen tot een internationaal herstelbewijs kunnen leiden. Pas met de invoering van het Digitale Corona Certificaat en het Corona Toegangsbewijs (CoronaCheck) werd het type test belangrijk voor het wel of niet verkrijgen van de juiste QR-code. Daarom is het systeem er nu technisch op ingericht om onderscheid te kunnen maken in het type test bij het ophalen van de QR-code in de CoronaCheck-app. Eerder kon dat niet. Alles van vóór 8 september staat daarom standaard op antigeen. Dat is wel voldoende voor een herstelbewijs binnen Nederland.

Waarom zijn dan niet alle positieve testuitslagen van vóór 8 september op PCR gezet?
Dat is fraude (verreweg de meeste commerciële testafnames waren antigeen en geen PCR) en kan ertoe leiden dat Nederlandse herstelbewijzen door andere landen niet meer als geldig reisdocument worden geaccepteerd.

Wat als het bij sommige mensen tóch niet lukt om de juiste QR-code op te halen?
Zij kunnen dan gebruik maken van dit webformulier. Als dat volledig en juist is ingevuld en verzonden, kunnen de gegevens in HP-zone kloppend gemaakt worden, waardoor het hopelijk wél lukt voor deze mensen om de juiste QR-code in de CoronaCheck-app op te halen.

Eén vaccinatie na besmetting: geen herstelbewijs nodig
Heb je corona gehad, dan hoef je maar één vaccinatie om als volledig gevaccineerd geregistreerd te staan en een vaccinatiebewijs te kunnen ophalen in de CoronaCheck. Ook als het niet lukte om een herstelbewijs te maken. Geef voor een goede registratie wel goed aan dat je corona hebt gehad, bij het maken van de afspraak of op de locatie (zonder afspraak). Deze registratie gaat (nog) niet automatisch, ook niet als je wel een herstelbewijs had. Ging de registratie na één vaccinatie niet goed, dan kan dat hersteld worden via 0800-5090.

Bekijk voor de CoronaCheck-app deze website.

Geef een reactie