Eddy en Linda van ’t Egelhuus Hollandscheveld

Het huis van Eddy en Linda is een duidelijk gevalletje ‘zoete inval’, op een prettige manier. Dochter Kiara dwarrelt er gezellig tussen de beestenboel door, want met 5 katten, 3 honden, een hamster, fretten, cavia’s, 8 baby-egels in huis en nog heel veel dieren buiten in de tuin is er altijd wel iets te doen.  Ik val met de neus in de boter, want de baby-egels worden juist gevoerd. Ongelooflijk hoe klein deze diertjes zijn en hoeveel levenslust ze laten zien.

In 2006 is Linda gestart met het opvangen van de eerste egels, destijds nog bij haar ouders thuis. De egel had het ook toen al moeilijk en werd en wordt met uitsterven bedreigd, doordat het leefgebied van de egel steeds kleiner is geworden: veel tuinen zijn afgesloten en daardoor egelonvriendelijk geworden, daarnaast geeft het steeds verder toenemende verkeer een groot risico op doodrijden. In 2008 hebben Eddy en Linda zich op de huidige locatie gevestigd en niet lang daarna is Stichting ’t Egelhuus opgericht. Eerst was er alleen de locatie in Hollandscheveld, maar inmiddels is de opvang uitgebreid met twee extra locaties in Vilsteren en Staphorst.

’t Egelhuus vangt hulpbehoevende egels op. Dit kunnen bijvoorbeeld jonge egels zijn die nog niet voor zichzelf kunnen zorgen, doordat hun moeder is overreden of om een andere reden niet meer voor de jongen kan zorgen. Deze egels dienen net als baby’s elke 4 uur met de fles te worden gevoed, een arbeidsintensief klusje. Daarnaast kunnen egels gewond raken, door bijvoorbeeld loslopende honden of ander wild. Als ze gevonden worden en bij ’t Egelhuus worden gebracht, is er gespecialiseerde medische verzorging beschikbaar. Doelstelling hierbij is dat het altijd de bedoeling is dat de egel zo spoedig mogelijk teruggezet kan worden in de natuur. Door het geven van informatie en advies leren mensen de noodzaak van de bescherming en hulp aan egels, daarnaast kunnen mensen leren hoe ze een hulpbehoevende egel zo goed mogelijk kunnen opvangen. ’t Egelhuus heeft veel contacten met andere egelopvanglocaties in de omgeving om alle hulpbehoevende dieren zo goed mogelijk te kunnen helpen.

De egel is eigenlijk een heel interessant en nuttig diertje. Een egel eet insecten, slakken en jonge muizen en is daarmee in veel tuinen een gewenste gast in de strijd tegen aanwezig ongedierte. Een egel kan tot wel 40 (!) slakken per dag eten. Van november tot eind april houdt de egel zijn winterslaap, begin en eind van de winterslaap worden bepaald door de omgevingstemperatuur en het gewicht van de egel – een zwaardere egel heeft meer vetreserves en zal dus langer zonder eten kunnen. Tijdens de winterslaap eet een egel niet, hij drinkt af en toe wel. Onder normale omstandigheden houdt een egel zich overdag schuil omdat hij slaapt, waarna hij tegen de schemering wakker wordt en op zoek gaat naar voedsel. Tussen april en juli moet de egel herstellen van de winterslaap, vanaf die periode begint de paartijd. De egel heeft een draagtijd van 35 dagen, waarna de geboortegolf in augustus en september plaatsvindt. Moeder egel zoogt haar jongen ongeveer zes weken, waarna de jongen zelfstandig moeten kunnen eten. De jongen hebben daarna veel moeite om het vereiste gewicht van minimaal 500 gram te bereiken om de eerste winterslaap te kunnen overleven. De jongen die dit niet redden, zullen hun eerste winter bij ’t Egelhuus doorbrengen (zonder winterslaap).

Ziet u in uw omgeving egels die:

  • overdag rondscharrelen
  • verwondingen hebben
  • zich niet oprollen bij aanraking
  • mager of verzwakt zijn
  • hoesten of snotteren
  • ingevallen ogen hebben
  • vlooien, teken, maden of vliegen-eitjes op zich dragen
  • in het water hebben gelegen of ergens vast hebben gezeten
  • kreupel lopen?

Dan is het tijd voor actie. Wikkel de egel in een oude handdoek, zet hem in een diepe doos en houd hem warm en binnenshuis in een rustige omgeving. Bel dan met de egelopvang. Geef de egel nooit melk, maar eventueel water. Als u een egel wilt brengen, graag altijd eerst even telefonisch contact opnemen.

Hoe kunt u ’t Egelhuus helpen?

De egelopvang werkt uitsluitend met vrijwilligers en is grotendeels afhankelijk van giften en donaties. Voor behuizing, voedsel en medicijnen is geld nodig. Als u belangstelling hebt om vrijwilliger te worden, neem dan altijd contact op. Zij zoeken altijd hulp in de vorm van extra opvangadressen voor jonge egels, maar ook extra handen die kunnen assisteren bij het schoonmaken van de dierenverblijven.

Wilt u ’t Egelhuus financieel steunen, dan kunt u uw gift overmaken op IBAN NL06SNSB8871363000 t.n.v. De Jong-Vrieling – ’t Egelhuus in Hollandscheveld. Daarnaast kunt u ’t Egelhuus ook steunen door het beschikbaar stellen van voedsel of hokken, u kunt hiervoor contact opnemen via e-mail: info@egelhuus.nl of telefonisch via de Egeltelefoon: 06-42882067. Verder kunt u terecht op de Facebookpagina van ’t Egelhuus. Hier vindt u mooie korte filmpjes van alle dieren die bij ’t Egelhuus worden opgevangen, naast de meest actuele informatie over de opvang. U zult verrast zijn!

Locaties:

Locatie Hollandscheveld:

Eddy & Linda de Jong

Otto Zomerweg 65

7913 AG Hollandscheveld

 

Locatie Vilsteren:

Camping Laarbrug

Marja Bakker

Vilsterseweg 2

7734 PD Vilsteren (bij Ommen)

 

Locatie Staphorst:

Margreet Pot

Westerstouwe 35a

7951 KH Staphorst

Deel dit bericht!

Geef een antwoord