Sport

Mondiale wielertop in actie tijdens Drents wielerweekend: voorzitter Van Issum kondigt afscheid aan

Normaal gesproken start met de Ronde van Drenthe ergens in maart de wielerlente. Terwijl in Drenthe inmiddels de herfstkleuren zichtbaar worden kan het evenement van 22 t/m 24 oktober, na een jaar afwezigheid, gelukkig weer ‘gewoon’ plaatsvinden.

Maar wat is nog gewoon in deze huidige tijd. Ook tijdens de Ronde van Drenthe hangt de Coronawolk nog steeds boven het peloton. Renners en rensters verblijven in hun eigen bubble en dat geldt ook voor de vele vrijwilligers en de vertegenwoordigers van de pers. Het goede nieuws is dat publiek weer van harte welkom is. Ook heeft de organisatie weer een beperkt aantal gasten kunnen uitnodigen. Vanaf 25 september 2021 moet iedereen van 13 jaar en ouder op verschillende plekken een geldig coronatoegangsbewijs kunnen tonen. Veiligheidszorg Drenthe, o.l.v. coördinator André van der Aa, zorgt er tijdens het evenement voor dat iedereen zich goed aan het coronaprotocol houdt. De (wieler)wereld is veranderd maar vriendelijkheid blijft één van de uitgangspunten van de Ronde van Drenthe.

Vrouwenpeloton sluit wielerseizoen op de weg af in Drenthe

Het driedaage wielerfestijn start op vrijdag 22 oktober a.s. met de ‘Drentse 8 van Westerveld’ met start en finish in Dwingeloo. Aan deze wielerwedstrijd voor dames (140 kilometer) doen in ieder geval vijf teams uit de hoogste categorie mee. Teams die ook op zaterdag 23 oktober aan de start staan in Assen voor de ‘MIRON Women’s WorldTOUR Ronde van Drenthe’(160 kilometer). Ze krijgen verschillende keienstroken en vier keer de VAM-berg voor de kiezen. Het deelnemersveld ziet er indrukwekkend uit met o.a. aan de start: de Italiaanse Marta Bastianelli (de winnares van de laatste editie in 2019), de Europees kampioen op de weg en wereldkampioen tijdrijden Ellen van Dijk en de afscheid nemende Janneke Ensing uit Gieten. Alle grote internationale teams verschijnen in Assen aan de start, zoals ‘SD Worx’, ‘Movistar’, ‘Alé BTC Ljubljana’, ‘Trek-Segafredo’, ‘Parkhotel Valkenburg’ en ‘Jumbo-Visma’.

De koers in Drenthe is de laatste van dit seizoen voor de WorldTOUR. Aan de finish aan de Alteveerstraat in Hoogeveen wordt niet alleen de dagwinnaar gehuldigd maar ook de eindwinnaar van het klassement van de WorldTOUR, Annemiek van Vleuten. De organisatie hoopt dat de geblesseerde Van Vleuten in Hoogeveen aanwezig zal zijn om de trui in ontvangst te nemen. Ook de winnaars van de andere klassementen, zoals de beste jongere en het beste team, worden gehuldigd. Omdat de koers in Drenthe voor verschillende wielrensters de allerlaatste van hun carrière is wil de organisatie ook daar bij stilstaan.

Albert Achterhes Profronde van Drenthe voor mannen

Op zondag 25 oktober wordt het Drents Wielerweekend afgesloten met de 58e editie van de ‘Albert Achterhes Profronde van Drenthe’. Een z.g. 1.1. koers over bijna tweehonderd kilometer. Net als bij de dames wordt er gestart in Assen bij het gemeentehuis aan de Noordersingel. Naast de beruchte keienstroken moet er ook hier geklommen worden. De ‘Muur van Emmen’ is uit het parcours geschrapt vanwege wegwerkzaamheden in de directe omgeving van de voormalige vuilstart van Emmen. De wielrenners rijden nu een extra rondje over de VAM-berg en dat betekent dat er in totaal vijf maal richting ‘het dak van Drenthe’ geklauterd gaat worden.

De Muur van Emmen blijft wel onderdeel uitmaken van de Toerversie van de Ronde van Drenthe die op zaterdag en zondag gereden wordt. De Ronde van Drenthe voor mannen mag met de komst van ‘Intermarché-Wanty-Gobert’, ‘Jumbo-Visma’ en ‘Team DSM’ ook een aantal WorldTour-teams begroeten. Meest opvallende deelnemer is Dylan Groenewegen. De sprinter uit het Jumbo-Visma Team behaalde dit seizoen drie zeges. Groenewegen won ’n etappe in de Tour of Denmark en twee etappes in de Tour de Wallonie. In de laatste etappewedstrijd won de Amsterdammer ook het puntenklassement. Naast bekende internationale profs zullen er ook een aantal Drentse toppers zoals Bert Jan Lindeman en de gebroeders Danny en Axel Van der Tuuk samen één nationaal team vormen. Een andere Drent, Elmar Reinders uit Assen, rijdt sinds vorig seizoen in dienst van het Deense ‘Riwal Cycling’. Zijn thuiskoers staat al lang met rood omcirkeld in z’n agenda.

Voorzitter Van Issum kondigt afscheid aan

Organisator Femmy van Issum van de Ronde van Drenthe wil in 2023 een stapje terug doen. Dat maakte ze dinsdag bekend tijdens de persconferentie voorafgaand aan het Drents Wielerweekend. De 60e editie van de Ronde van Drenthe in 2023 wordt haar laatste koersweekend als eindverantwoordelijke. Ze wil daarna best representatieve taken blijven uitvoeren, maar niet meer al het werk uitvoeren en de bijbehorende zorgen op haar schouders dragen. Het programma van het Drents wielerweekend: vrijdag 22 oktober ‘Drentse Acht van Westerveld’ vrouwen, zaterdag 23 oktober ‘MIRON Women’s WorldTOUR Ronde van Drenthe’, zondag 24 oktober ‘Albert Achterhes Profronde van Drenthe’ mannen.
Meer informatie is te vinden op: rondevandrenthe.nl

Foto: Harm Van alst

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: