Positieve testuitslagen in Drenthe 66% gestegen (weekoverzicht Drenthe t/m 10 oktober)

Ten opzichte van vorige week is het aantal. Het meest bij de jongste leeftijdsgroepen, waar de vaccinatiegraad het laagst is. Het aantal ziekenhuisopnames is de laatste weken stabiel. Voor een coronavaccinatie of -test kun je in Drenthe ook zonder afspraak terecht. De GGD test alleen om corona te bestrijden (niet voor toegang of reizen). Heb je klachten of contact gehad met iemand met corona? Laat je dan testen bij de GGD.

Aantal vaccinaties 
Prikken zonder afspraak is mogelijk op alle locaties in Drenthe. Check de actuele openingstijden op drenthevaccineert.nl/locaties.

 • 370.907 inwoners uit Drenthe van 12 jaar of ouder hebben minimaal 1 vaccinatie ontvangen van een GGD of van een andere instantie (84%). (bron: RIVM)
 • 82% van alle 12-plussers in Drenthe is volledig gevaccineerd. (bron: RIVM)
 • In totaal, van 6 januari tot en met 10 oktober, zette GGD Drenthe 571.472 vaccinaties.

 

Waarom vaccineren?
Ieder heeft zijn persoonlijke redenen.

Bijvoorbeeld:

 • Vaccineren zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt door corona (wat ziekenhuisopnames helpt voorkomen).
 • Vaccinatie helpt andere maatregelen (om het virus in te dammen) overbodig te maken.
 • Vaccinatie draagt bij aan de groepsimmuniteit. Dat is belangrijk wanneer een nieuwe variant rond gaat, zoals nu de besmettelijkere deltavariant.

Meer voorbeelden en informatie om je eigen keuze te maken vind je bijvoorbeeld op de site van TNO en het RadboudUMC: coronavaccinatie-keuzehulp.nl

Aantal positieve testuitslagen
Het verloop van het aantal positieve testen in Drenthe, de omliggende regio’s en landelijk van de afgelopen week is samengevoegd in een grafiek. 

 • In Drenthe ontvingen in de afgelopen week 359 inwoners een positieve testuitslag.
 • Het aantal positief geteste inwoners is ten opzichte van de voorgaande week flink hoger. In de afgelopen week ontvingen 73 per 100.000 inwoners een positieve uitslag, vorige week 44 per 100.000 inwoners (verschil van + 66%).
 • In Nederland en in de omliggende regio’s is het aantal positieve testen ook gestegen.
 • Na weken onder de 1,0 te zijn geweest is het landelijk reproductiegetal iets gestegen naar net boven de 1 (1,02, waarde van 23 september). Bij een reproductiegetal van rond de 1 blijft het aantal besmettingen ongeveer gelijk. Bij een getal hoger dan 1 stijgt het aantal besmettingen.
 • Bekijk deze grafiek met het verloop van het relatieve aantal besmettingen per leeftijdsgroep in de afgelopen weken. In de afgelopen week zien we een toename van het aantal positieve testen bij alle leeftijdsgroepen.

 

Ziekenhuisopnames

 • Het aantal inwoners uit Drenthe met COVID-19 die worden opgenomen in een ziekenhuis stabiliseert de afgelopen weken.
 • Het aantal Drentse inwoners met COVID-19 die zijn opgenomen in een ziekenhuis is de afgelopen dagen gemiddeld minder dan 1 per dag. (bron: NICE)
 • Op 5 oktober lagen er 5 patiënten met COVID-19 in een Drents ziekenhuis, waarvan 2 op een IC bed. Het gaat hier ook om patiënten die buiten Drenthe wonen (bron: Acute Zorg Netwerk Noord Nederland.

 

Aantal testen
Sinds 24 september kun je bij GGD Drenthe tussen 11.00 en 15.00 uur zonder afspraak komen testen. Bij de testlocaties krijg je altijd een PCR-test. De uitslag volgt uiterlijk binnen 48 uur (maar bijna altijd de volgende dag). Je krijgt automatisch bericht, ook voor je kind. Heb je geen DigiD of wil je telefonisch de uitslag horen, dan duurt het vaak wat langer.

 • In de afgelopen week hebben meer inwoners uit Drenthe zich laten testen dan in de voorgaande week (verschil is + 16%).
 • De stijging in het aantal testen zien we bij alle leeftijdsgroepen..
 • Het vindpercentage (aandeel positieve testuitslagen van de GGD-testen) is de afgelopen week gestegen van 5 naar 8%. Een stijging van het vindpercentage wil zeggen dat het aantal positieven daadwerkelijk is gestegen en niet komt door de toename van het aantal testen.

 

Laat je bij klachten altijd testen door de GGD (tussen 11-15.00 uur ook zonder afspraak)
Zelftesten zijn alleen om te testen zonder klachten, bijvoorbeeld als je extra voorzichtig wilt zijn voordat je mensen ontmoet of terugkomt van vakantie. Geef een positieve zelftestuitslag altijd door aan de GGD. Dat kan 7 dagen per week via 0800-1202 (8-20.00u) of 0592-709709 (8-17.00u). Het advies is om dan ook gelijk een (her)testafspraak te maken bij een GGD.   

Zie ook: 

Deel dit bericht!

Geef een antwoord