Hoe werkt het coronatoegangsbewijs en hoe kom je aan een papieren versie?

Vanaf zaterdag 25 september is het coronatoegangsbewijs (CTB) vanaf 13 jaar tijdelijk ook verplicht voor horeca, evenementen en enkele andere activiteiten. Hoef je dit niet, bijvoorbeeld omdat je een werknemer bent, en ben je niet beschermd tegen corona (door vaccinatie of herstel)? Dan word je wel dringend geadviseerd vooraf een zelftest af te nemen als je veel mensen ontmoet. Zo beschermen we elkaar en voorkomen we verspreiding van het coronavirus. Heb je vragen over of moeite met het regelen van een coronatoegangsbewijs? In dit bericht lees je er meer over.

Heb je geen DigiD, smartphone of computer met printer?
Bel dan met 0800-1351. Dat kan dagelijks tussen 8 – 20.00 uur. Je wordt dan doorgeschakeld naar een speciale helpdesk (zie alinea hieronder). Daar kun je, met je BSN en postcode (waarmee je staat ingeschreven bij de gemeente) een papieren coronabewijs aanvragen. Dit bewijs wordt per post opgestuurd. Houd er rekening mee dat dit 5 dagen kan duren. Ook begeleiders kunnen op deze manier een coronabewijs aanvragen voor een ander.

Aanvragen via de telefoon is een volledig geautomatiseerd proces:
1. Je belt 0800 – 1421. Dit is de CoronaCheck helpdesk.
2. Kies direct optie 1 ‘Wilt u een papieren bewijs en heeft u geen DigiD, smartphone of printer, kies 1..’ Je wordt nu doorverbonden met de printhelpdesk. Houd je BSN en postcode bij de hand.
3. Toets optie 1.
4. Toets je BSN in.
5. Als Correct toets 1.
6. Toets de 4 cijfers van je postcode (adres bij de gemeente ingeschreven).
7. Als Correct toets 1.

Op werkdagen overdag ook ondersteuning mogelijk
Op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur kan vanuit het voice respons systeem ook een medewerker worden benaderd als je niet overweg kan met een voice response systeem. De telefonische wachtrij hiervoor is echter vaak aanzienlijk.

Ben je niet door de GGD geprikt?
Dan kun je contact opnemen met de zorgverlener die je geprikt heeft. Deze kan dan een papieren coronabewijs voor je uitprinten.

Tot slot
Maak liefst ver vooraf je toegangsbewijs in orde. Loop je tegen dingen aan, dan heb je nog tijd om hier hulp bij te zoeken. Én vergeet niet een paspoort, rijbewijs of ID-kaart mee te nemen. Het CTB is persoonlijk, dus moet er gecontroleerd kunnen worden of jij het ook daadwerkelijk bent.

Let op: Het gele boekje is geen officieel coronavaccinatiebewijs en kun je niet gebruiken als coronatoegangsbewijs.

Bron : GGD

Deel dit bericht!

Geef een antwoord