Navelpluis: marktwerking zorg letterlijk pijnlijk zichtbaar geworden

Hoe zullen ‘ze’ ooit, over pak hem beet 300 jaar, terugkijken op deze periode?  Dat vraag ik me dikwijls af. Zal deze neoliberale periode bekend zijn om zijn ongeëvenaarde kanteling in de geschiedenis van de mens, of zal het slechts een voetnoot in de geschiedenis blijken te zijn?

Voor diegene die wat minder bekend zijn met begrippen; het neoliberalisme staat, grof gezegd, voor marktwerking. De verzakelijking van publieke instellingen om vooral het individu zoveel mogelijk de vrijheid te kunnen geven. In Nederland is de belichaming van deze denkwijze, nu al zo’n twintig jaar, zichtbaar in het immer lachende hoofd van onze eigen Mark, die op zijn zwarte sportieve fiets, in alle vrijheid door de binnenstad fietst. Ik vind het oprecht fantastisch dat dat kan in Nederland.

In tijden van voorspoed is het namelijk best heel lekker om als burger vrijheid te ervaren. De gedachte dat ambtenaren en logge grote organisaties als ziekenfondsen, het openbaar vervoer, de energiesector, de zorg en omroepen effectiever zouden kunnen werken was nu niet bepaald verkeerd. De oplossing; in de vorm van privatisering, bleek echter dikwijls een schot in eigen been. Vooral in de zorg wordt het zo langzamerhand voor de meeste mensen wel duidelijk dat de mens niet te vergelijken valt met de productie van een herenfiets. Meestal komt iemand daar echter pas achter, als je zelf, of je eigen familie er mee te maken krijgt. Heb je voldoende financiële middelen om zelf zorg in te kopen, de beschikking over een auto, een behulpzaam netwerk en alleen maar één fysiek probleem dan valt het dikwijls allemaal nog wel te overzien.

Diegene die echter, vanwege omstandigheden, op meerdere gebieden afhankelijk is, verzuipt dikwijls in het moeras van vele (soms frauduleuze) marktpartijen, de bureaucratie (die alleen nog maar is toegenomen!) en de andere belangen van de op winst beluste zorgaanbieders.

In Hoogeveen is bovenstaande letterlijk pijnlijk zichtbaar geworden in wat er bij Bethesda is gebeurd in de afgelopen jaren. Bijna iedereen spreekt er, terecht, schande van als mensen hier in het weekend niet meer terecht kunnen. Het (zelf)inzicht, dat het grootste gedeelte van de schandesprekers wellicht op een partij heeft gestemd die het Mark(t)gerichte bejubelt of al helemaal niet stemt omdat ‘het toch allemaal niet uitmaakt’, lijkt echter compleet afwezig.

Geschreven door een lid van Groenlinks Hoogeveen onder de pseudoniem Navelpluis

Geef een reactie