Algemeen

Stekjesroute enorm populair: Liesjes Planten Paradijs is sinds juli geopend

Hoogeveen – De Stekjesroute is een project dat in januari dit jaar is opgericht in Noord-Brabant en sindsdien landelijk in populariteit is gestegen. Door het hele land kan men ruilkastjes aanmelden via een speciale Google Maps link. Er zijn diverse manieren om planten te ruilen en ook in Hoogeveen is sinds juli een ruilkast gemaakt. Elise verteld dat ze haar plantenliefde al vroeg heeft aangeleerd door haar ouders.

De Stekjesroute is een platform waar mensen uit België en Nederland een ruilkastje kunnen aanmelden om plantenstekken te ruilen. Het initiatief begon als een klein ruilkastje in Noord- Brabant, maar inmiddels is het platform landelijk bekend en neemt het in populariteit toe. De Facebookpagina van de Stekjesroute heeft daarom een pamflet met spelregels en QR-codes ontworpen om de ruilkastjes in kaart te brengen en meer ruilkastjes aan te moedigen om zich aan te melden. Het in kaart brengen van de ruilkastjes gebeurd door een speciaal aanmeldformulier, de kastjes kunnen vervolgens op een speciale Google Maps worden gevonden

Elise woont aan de Carstenstraat nummer 23 en heeft sinds juli ook een ruilkast in de voortuin staan waarin plantjes gratis geruild kunnen worden. Sinds die tijd heeft ze ongeveer 10 tot 15 bezoekers gehad. Daar staan voornamelijk stekjes van kamerplanten in, maar stekjes en zaden van tuinplanten zijn ook welkom. Elise verteld dat ze haar plantenliefde al vroeg heeft overgenoemn van haar ouders. Als kind hielp ze haar vader al met het verzorgen van de tuin; water geven, dode bloemen weghalen, enzovoorts. Op haar veertiende kreeg ze een eigen stukje tuin waarin ze vooral moestuinkruiden hield. Naarmate Elise ouder werd ontwikkelde ze deze interesse verder en uiteindelijk is ze in Corona-tijd meer gaan kijken naar kamerplanten.

“Ik merkte dat ik dit ook wel heel erg leuk vond en wilde mij hier wat meer op gaan richten. Ik ben op Facebook gaan kijken of er speciale groepen waren waar ik inspiratie op kon doen voor mijn liefde voor kamerplanten. En zo kwam ik de Facebookgroep van de Stekjesroute tegen.” Na een tijdje inlezen over het initiatief heeft ze een ruilkastje gekocht en heeft ze het kastje aangemeld voor de Stekjesroute. Soms houdt ze ook stekjes zelf uit de ruilkast, zegt ze, deze laat ze dan uitgroeien om vervolgens weer nieuwe stekjes van de plant in het kastje te zetten om te ruilen.

Op dit moment heeft Elise ongeveer 20 planten in haar huis en daar mogen van haar nog veel meer bij komen! Haar favoriete plant is haar Drakenklimop (Epipremnum aureum). Hiermee is voor haar de plantenliefde begonnen, omdat het haar eerste stekje was.

Hoe werkt het?

Er zijn natuurlijk spelregels om de ruilkast actief te houden zonder dat hij leegloopt. Zo kun je gewoon stekjes voor nieuwe stekjes ruilen, er kan een financiële bijdrage worden gedaan voor het onderhoud aan de ruilkast, of er kunnen stekjes en zaadjes worden gedoneerd. Sommige ruilkasten gaan in de winter dicht, dit wordt vaak aangegeven op de Facebookgroep van de Stekjesroute.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen