Foto: Pixabay
Column

Opinie: beleggers die de woningmarkt overspoelen

De programmabegroting van 2001-2004 van de gemeente Hoogeveen meldt: “Door de komst van arbeidsmigranten en statushouders neemt ook de druk op de woningvoorraad toe. De buitenlandse migratie is een belangrijke component in de groei van het aantal inwoners in de gemeente nu en in de toekomst. De komst van arbeidsmigranten brengt ook andere ontwikkelingen met zich mee. De particuliere woningvoorraad is in trek bij particuliere beleggers, die o.a. portiekwoningen aankopen met als doel te beleggen en weer te verhuren. Deze ontwikkeling draagt niet altijd bij aan een positieve leefbaarheid in de buurt.”

  De programmabegroting spreekt over migranten. Het betreft echter huurders uit meerdere schakeringen, waaronder buitenlanders. Het lijkt me een crime als men in een gehorige woning wordt verrast met een grote groep bewoners met een drankprobleem en wisselende werktijden als bovenburen. Dan wordt wonen een crime, terwijl men juist in de eigen woning tot rust moet komen. De spanningen zullen dan flink oplopen.

  Het wonen in de jaren 1960 flats wordt steeds onplezieriger, wat vooral inderdaad komt door de toenemende speculatiedrift. Beleggers kopen flats op. Met als gevolg meer huurders.

Beleggers zijn overwegend uit op het incasseren van hoge huren. De huren worden opgedreven door het tekort aan woonruimte en het marktmechanisme. Beleggers voelen zich evenals de huurders niet verantwoordelijk voor de flat. Huurders hebben bovendien geen zin om geld te investeren in het opknappen van hun woning. Beleggers ook niet. Er ontstaat ook een toenemend risico op het aantrekken van verkeerde huurders die overlast veroorzaken.

Goedwillende eigenaren trekken uit de flat en er ontstaat een constant verloop van huurders. Het is erg vervelend om als eigenaar de flat te moeten verlaten wegens overlast.
Met als gevolg slechter onderhoud en verwaarlozing van de algemene flatruimten.

  Ik wil echter niet iedereen over een kam scheren: er zijn ook fatsoenlijke huurders die helpen schoonmaken en er zijn beleggers die hun woning opknappen en wel begaan zijn met
VVE zaken, zoals een vader die zijn flat verhuurd aan zijn studerende inlevende dochter.

  Maar de grote lijn is helaas dat de gehorige flats veelal steeds meer onbewoonbaar worden.

Vooral lawaaierige bewoners en te grote al niet aardige (buitenlandse) gezinnen met kleine kinderen verstoren de nachtrust. De VVE is te zwak of onwillig om op te treden, zeker als huisjesmelkers het wijzigen van statuten tegenwerken. Er lijken nu wel enkele VVE in Hoogeveen te zijn die verkoop aan beleggers verbiedt in statuten of verkopers verkopen uit principe niet aan beleggers (“Verkopers wenst dit pand niet aan beleggers te verkopen”).

  Ondanks beloften van de minister en het reeds jarenlang bekend zijn van deze problematiek in Hoogeveen is er nog een echte beleidsomkeer in Hoogeveen. Getuige het feit dat inmiddels ook woningen in de serviceflat Vlakenstede in Hoogeveen worden gekocht door beleggers. De VVE van Valkenstede rept hier niet over op de website en roemt het zorgkarakter van de instelling.

Vraag is dus in hoeverre beleggers ook invloed hebben op andere zaken, zoals tandartsen en gezondheidsinstellingen en in hoeverre dat schadelijk is voor een goede gezondheidszorg.

  Misschien wordt het tijd dat de gemeente Hoogeveen het voorbeeld van Coevorden volgt (hoewel in Hoogeveen inmiddels al schade is aangericht). Coevorden wil voor de nieuwe woonvisie de instrumenten zelfbewoningplicht en antispeculatie beding onderzoeken. Hiermee wordt een koper verplicht zelf in het huis dat hij heeft gekocht te gaan wonen en mag hij zijn woning niet verhuren. Ook mag de woning niet worden doorverkocht binnen een termijn die in het koopcontract staat.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen