Gemeente Belangen ziet graag faunabuis na doodrijden otter in Nieuwlande

DALERPEEL – Vorige week ontving gemeente Belangen (GB)  een mail van een vrijwilligster van de Otter -en bever vereniging Calutra die meldde dat er enige tijd geleden op de Steigerwijk, ter hoogte van het waterwin gebied in Dalerpeel (gem.Hoogeveen) een  jonge otter was doodgereden en een ander jong uit hetzelfde nest, werd op straat aangetroffen en is naar de wildopvang de Fugelhelling in Munnekeburen (Friesland) gebracht.

Deze vrijwilligster heeft inmiddels al diverse instanties benaderd maar krijgt nog niet de gewenste respons.

Zoals ze zelf ook aangeeft is de otter een beschermde diersoort. Ook zijn er andere dieren die hier slachtoffer zijn geworden door het verkeer.  De maximum toegestane snelheid is 60 km/u en wordt dikwijls ruim overschreden, vooral in de vroege ochtend.

Het probleem is dat de bestaande weg (Steigerwijk) het Retentiegebied, welke beheert wordt door het Drentse Landschap doorkruist en het wild dat van de ene naar de andere zijde wil, over deze weg heen moet.

Het Drentse Landschap staat geheel achter deze plannen, evenals  enkele omwonenden, die tevens deze weg ook als “zeer onveilig” en “gevaarlijk” benoemen. Ook is Plaatselijk Belang Dalerpeel inmiddels op de hoogte gesteld.

De vrijwilligster van Calutra pleit voor een voorziening, een faunabuis voor de otter met begeleidend raster maar ook voor een drempel om snelheden te verminderen zodat in het geval er wild over de weg loopt, deze goed ontweken kunnen worden en uiteindelijk de dieren veilig naar het andere gebied kunnen.

GB heeft de volgende vraag aan college:

Zou het college deze problematiek bij het Waterschap Vechtstromen, gemeente Hoogeveen en de provincie kunnen aankaarten zodat deze alsnog actie kunnen ondernemen middels een voorziening, met b.v een faunabuis of andere doeltreffende maatregelen?

 

Deel dit bericht!

Geef een antwoord