Gezondheid

GGD Drenthe en Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN) doen mee aan Stoptober

Ga jij de uitdaging aan? GGD Drenthe en Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN) doen mee aan Stoptober. Samen met onze partners stimuleren we rokers om 28 dagen niet te roken in oktober. Tienduizenden Nederlanders gaan de uitdaging aan om mee te doen aan dit Nationaal Stopmoment. Onder hen diverse bekende Nederlanders. Hans Klok, Patricia Paay, ‘Poetsers’ Louisa en Rowan en musicalacteurs Bill van Dijk en Richard Spijkers zijn in 2021 landelijke ambassadeurs van Stoptober.

Doe mee!
Rook jij? Ga dan net als de landelijke ambassadeurs de uitdaging aan! Als zij het kunnen, dan kun jij het ook. Vorm samen met je partner, vrienden, collega’s of teamgenoten een Stoptoberteam. Met een beetje steun is alles mogelijk! Inschrijven voor Stoptober kan op www.stoptober.nl  In de gratis Stoptober-app ontvang je praktische tips en kun je bijhouden hoe lang je al bent gestopt. Ook zie je wat stoppen doet voor je gezondheid en wat het oplevert aan geld.

 

Met z’n allen

Stoppen gaat makkelijker als je het samen doet. Deelnemers aan Stoptober kunnen via Facebook, Twitter, Instagram en de Stoptober-app met elkaar in contact komen en ervaringen uitwisselen. ‘Poetsers’ Louisa Janssen en haar echtgenoot Rowan stoppen ook op 1 oktober. ‘Ik rook veel te veel,’ zegt Louisa. ‘Gelukkig zijn we met zijn tweetjes, dus we kunnen elkaar motiveren. En hopelijk ook al die andere Nederlanders die deze maand besluiten te stoppen. We doen het met elkaar.’

 

Stoptober werkt

Uit onderzoek van GGD Drenthe (Gezondheidsmonitor volwassenen 2020) blijkt dat één op de vijf Drenten rookt. In 2016 was dat nog één op de vier. Een campagne zoals Stoptober werkt. Van alle deelnemers aan Stoptober houdt 70% het 28 dagen vol. Bijna de helft is drie maanden later nog gestopt. Dit percentage is 5 keer zo hoog als bij een ‘gewone’ stoppoging (AMC, 2017).

 

Extra steuntje in de rug?

Stoppen met roken lukt het beste met begeleiding en hulpmiddelen zoals nicotinevervangers. Wil jij dit extra steuntje in de rug? Vraag je huisarts naar de mogelijkheden.

Voor iedereen die meerdere stoppogingen heeft gedaan en een nieuwe poging waagt, biedt VNN gratis stoppen met roken begeleiding aan. In Emmen is tijdens Stoptober een speciale pop-up-poli. Deelnemers van de vorige edities vonden het fijn om in een groep te stoppen met roken en waardeerden de luchtige sfeer. Ook de expertise en begeleiding van VNN vonden ze heel waardevol. Kijk voor meer informatie op https://www.vnn.nl/actueel/trainingen/pop-uppoli-stoppen-met-roken

 

Op naar een rookvrije generatie

Ruim de helft van de Drentse jongeren kent iemand in zijn of haar direct omgeving die rookt (GGD Drenthe, 2019). Vaak zijn dit ouders/verzorgers of vrienden. Iedere roker die de uitdaging aangaat om mee te doen met Stoptober brengt ons een stap dichter bij een rookvrije generatie.

 

Initiatiefnemers
Stoptober is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, het Longfonds, Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, het Trimbos-instituut en GGD GHOR Nederland. Stoptober begon in Engeland. Ook daar is de campagne al jaren een succes.

Geef een reactie