Algemeen

‘Politieschool De Boskamp en oorlogsherinneringen’

Enige maanden geleden las Jaap Spaans een boek dat hem diep heeft geraakt: ‘Ons vonnis werd in feite levenslang. De oorlogsherinneringen van kampoverlevende Gerrit Pit’. Gerrit Pit verbleef bijna drie jaren in het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort (Kamp Amersfoort) en het concentratiekamp Sachsenhausen.

Steenwijker Gerrit Pit was twintig jaar oud toen hij door de Sicherheitsdienst (SD) werd opgepakt. De reden was dat hij door de geallieerden gedropte illegale pamfletten en strooibiljetten verspreidde. Op 18 november 1942 werd hij overgebracht naar het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort. Pit was er getuige van mensonterende situaties. Vooral de vernedering van en moord op een Joodse medegevangene en de haat die eruit sprak, raakten hem diep. Pit beschrijft dat de reden van hun gevangenschap was hun Jood-zijn. In december 1942 ging hij op transport naar Sachsenhausen, waar hij Nieuwjaarsdag 1943 beleefde. Het leven was er hard en meedogenloos. Er vinden regelmatig executies plaats. Na nog een afmattende dodenmars te hebben meegemaakt volgt eindelijk de bevrijding. Op 22 mei 1945 wordt Gerrit, na bijna 3 jaren van ellende, thuis afgezet in Steenwijk en volgt een weerzien met zijn familie. Hij slaagde erin het ‘gewone’ leven weer op te pakken o.a. als journalist bij de Drentse Courant in Emmen. Hij overleed op 97-jarige leeftijd.

Spaans plaatste de webpublicatie, omdat hij in 1973 een politieopleiding volgde aan politieschool De Boskamp (nu Politieacademie). Deze ligt op het terrein van voormalig Kamp Amersfoort, waar Gerrit Pit zat als gevangene. Spaans beschrijft hoe zijn gedachten na het lezen van het boek voortdurend heen en weer pendelden tussen 1973 en 1942 en beschrijft het als volgt: ‘Op de plaats waar ik in betrekkelijke luxe en voorspoed lessen volgde, begrippen als vrijheid en grondrechten kreeg uitgelegd en een biertje dronk aan de bar na de verplichte studieavond, hadden medemensen in gevangenschap drie decennia daarvoor honger geleden en vernederingen doorstaan.

Dit persbericht is gedateerd 31 augustus 2021. De beelden uit Afghanistan van naar vrijheid smachtende mensen staan nog vers in ons geheugen. Vandaag eindigt ook de fietstocht voor vrede en vrijheid van Auschwitz naar Westerbork door 90 jongeren uit Polen, Duitsland en Nederland. Op 11 en 12 september ‘zijn het Open Monumentendagen 2021 en op veel plaatsen wordt volgende week ook de Sjofar geblazen, zoals in Hoogeveen bij het Joods monument aan de Zuiderweg. Een goed moment voor bezinning en zelfreflectie dus.
Lees de webpublicatie met foto’s, bronnen en verwijzingen o.a. naar het boek van Gerrit Pit. Bewust heb ik ook relevante bronnen opgevoerd uit Hoogeveen, Stadskanaal en mijn geboorteplaats Voorburg om aan te geven dat veel leed begon in de directe woonomgeving.
–MIJN TIJD OP POLITIESCHOOL DE BOSKAMP EN OORLOGSHERINNERINGEN | Jaap Spaans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen