Dammer Zainal Palmans tweede Hoogeveen Open

Hoogeveen – Het zit er alweer op voor de 110 dammers die meededen aan de twaalfde editie van het Hoogeveen Open damtoernooi. Een hele week werd er gedamd in de grote sportzaal van MFC De Magneet. Zaterdag vond de achtste en laatste ronde plaats. Het was tot aan het eind van de middag erg spannend wie met de titel naar huis kon gaan. Hoogeveens succes was er ook. Zainal Palmans (30) werd knap tweede in een sterk deelnemersveld.

Vier spelers hadden nog goede kansen om kampioen te worden. Hoogevener en jeugdspeler Wouter Sosef (17), MI Jitse Slump (22) uit Landgraaf en Andrew Tjon A Ong (59) uit Maarssen stonden met 11 punten aan kop. Tjon A Ong boekte in de zevende ronde een belangrijke overwinning op grootmeester Auke Scholma. De talentvolle Sosef ging aan de leiding, omdat hij een veel zwaarder programma heeft gekregen dan zijn concurrenten. Ook eerste tientalspeler van HDC Hoogeveen, Rick Hakvoort, had met 10 punten kon nog verrassend uit de hoek komen.

Om 10:00 uur opende organisator Maarten Wichgers voor de laatste keer tijdens de damweek de wedstrijddag. Vijf minuten later konden de dammers los en drukten ze de klokken in. Dit allemaal op commando van Frank Teer, internationaal arbiter van de werelddambond (FMJD). Teer arbitreert de damweek al voor de derde keer.

De paringen in de slotronde waren bijzonder spannend. Al snel werd duidelijk dat Rick Hakvoort afviel voor de titel. Na een uur spelen kwam er remise overeen tegen zijn Bert Aalberts uit Dedemsvaart. Sosef mocht aantreden tegen de topdamgrootmeester en vicewereldkampioen Jean-Marc Ndjofang uit Kameroen. Internationaal meester Slump van TeamNL trof zijn naaste concurrent en enthousiast damboekenverkoper Tjon A Ong. De handige Kameroener wist Sosef in het klassieke speltype te pakken. De 17-jarige Hoogevener speelde een ijzersterk toernooi en was de absolute verrassing. Hij heeft meerdere toppers op de pijnbank gelegd, onder wie WK-deelnemer Christian Niami uit Kameroen. Helaas was Ndjofang net een maatje te groot. “Ik ben erg tevreden over mijn spel dit toernooi. Heel jammer van de laatste ronde, want ik had graag die titel willen pakken,” zei Wouter na afloop van het toernooi.  De winnaar moest dus komen uit de partij Slump – Tjon A Ong. Laatstgenoemde had genoeg aan een punt vanwege zijn betere tegenstandersrating. Slump haalde alles uit de kast om Tjon A Ong in moeilijkheden te brengen, maar de ervaren toernooidammer uit Maarssen gaf geen krimp en kon zich met de remise kronen tot de winnaar.

Hoogevener Zainal Palmans werd verrassend tweede na zijn strakke overwinning op Steven den Hollander. Hierdoor had hij evenveel punten als de kampioen, maar een iets mindere tegenstandersrating. Een prachtige prestatie van Palmans die tevens het toernooi organiseert. “Vorig jaar speelde ik een matig Hoogeveen Open. Ik eindigde buiten de top-10. Dit jaar was ik gemotiveerd om in ieder geval in de prijzen te komen met een top-8 klassering. Met een tweede plaats ben ik blij verrast. Ik kan terugkijken op een geslaagd toernooi.” Slump werd uiteindelijk derde. Sosef kelderde door zijn verlies helemaal naar plek 6, net achter Ndjofang (4e) en Thijs Verboon (5e) uit Noordeloos die een goed toernooi speelde. Hakvoort is met een 7e plek ook tevreden.

De beste damster werd de kersverse Nederlands kampioene Lisa Scholtens. Ze eindigde met een plus twee score op een prachtige 24e plek. Nicole de Vries, tevens initiatiefneemster van het project DroomDamsters om het meisjes- en vrouwendammen te promoten, beleefde ook een sterk toernooi met een 26e plek. Beiden wonnen de eerste prijs in hun rating-/damesklassement.

Tegelijkertijd met het grote toernooi werd er ook een jeugdtoernooi georganiseerd met 8 regionale spelers. De gebroeders Thijmen en Jesper Ekkelkamp uit Dedemsvaart speelden tegen elkaar de finale. Beiden werden winnaar in hun poule. Jesper won diep in het eindspel de partij.  Om de derde plek ging het tussen de Hoogeveense damsters Madelief Fieten en Emmely Kruizinga. Het was Fieten die het brons pakte.

De organisatie van het Hoogeveen Open, onder leiding van Gerard Bruins, kan weer terugkijken op een geslaagde damweek. Stichting Damvrienden van Hoogeveen gaat zich al voorbereiden op de dertiende editie. Foto: Vera Brunink

Wouter Sosef 

Deel dit bericht!

Geef een antwoord