Gezondheid

Ontwikkelingen COVID-19 in Drenthe (weekoverzicht 9 t/m 15 augustus)

Naast GGD’en, vaccineren ook ziekenhuizen, langdurige zorginstellingen en huisartsen.

  • Tot nu toe zijn in totaal door GGD’en 300.060 Drentse inwoners minimaal 1 keer gevaccineerd.
  • In totaal, van 6 januari tot en met 15 augustus, zette GGD Drenthe er 543.857.

Waarom vaccineren?

Ieder heeft zijn persoonlijke redenen. Bijvoorbeeld:

  • Vaccineren zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt door corona (wat ziekenhuisopnames helpt voorkomen).
  • Vaccinatie helpt andere maatregelen (om het virus in te dammen) overbodig te maken.
  • Vaccinatie draagt bij aan de groepsimmuniteit. Dat is belangrijk wanneer een nieuwe variant rond gaat, zoals nu de besmettelijkere deltavariant.

Meer voorbeelden en informatie om je eigen keuze te maken vind je bijvoorbeeld op de site van TNO en het Radboudumc: www.coronavaccinatie-keuzehulp.nl

Aantal positieve testuitslagen 

Het verloop van het aantal positieve testen in Drenthe, de omliggende regio’s en landelijk van de afgelopen week is samengevoegd in een grafiek. 

  • In de afgelopen week is het aantal positieve testuitslagen toegenomen (van 51 naar 68 per 100.000 inwoners per week). In Nederland is dit cijfer juist gedaald van 103 naar 94 per 100.000 inwoners.
  • In totaal zijn er in Drenthe de afgelopen week 334 inwoners positief getest; dit is een toename t.o.v. vorige week (250).

Bekijk deze grafiek met het verloop van het relatieve aantal besmettingen per leeftijdsgroep in de afgelopen weken.

Ziekenhuisopnames

In de periode van 9 – 15 augustus is er 1 inwoner uit Drenthe met COVID opgenomen in het ziekenhuis.

Aantal testen

Bij de testlocaties krijg je altijd een PCR-test. De uitslag volgt uiterlijk binnen 48 uur (maar bijna altijd de volgende dag). Je krijgt automatisch bericht, ook voor je kind. Heb je geen DigiD of wil je telefonisch de uitslag horen, dan duurt het vaak wat langer.

  • Het aantal mensen dat zich in de afgelopen week heeft laten testen is gedaald van 2.786 naar 2.446.
  • Het vindpercentage is de afgelopen week gestegen. Dit was 2 t/m 8 augustus 9,4% en is nu 13,6. Dit komt doordat steeds meer mensen komen testen na een positieve zelftest. Deze PCR-test is vaak – niet altijd – ook positief.

Laat je bij klachten altijd testen door de GGD

Zelftesten zijn alleen om te testen zonder klachten, bijvoorbeeld als je extra voorzichtig wilt zijn voordat je veel mensen ontmoet. Of als je terugkomt van vakantie. Het resultaat van een zelftest (ook een positieve uitslag) is minder betrouwbaar dan van een test in de teststraat. 

Geef een positieve testuitslag altijd door aan de GGD. Maak hiervoor bij voorkeur een (her)testafspraak via 0800-1202 (8-20.00u) of bel met 0592-709709 (8-17.00u). Dat kan 7 dagen per week.   

Zie ook: 

 

Geef een reactie