Anne Kuipers legt jacht van sperwer vast in zijn tuin

Hoogeveen – Ook in eigen tuin is de natuur volop bezig. De sperwer die Anne Kuipers spotte had zijn jachtterrein verlegd naar zijn tuin in een woonwijk in Hoogeveen.
Anne verteld het volgende hier over: ”In onze tuin had gisteravond een jonge sperwer een musje te pakken. De mus had geen schijn van kans tegen deze felle snelle jager.
Met zijn korte, brede vleugels en zijn lange poten is de sperwer goed toegerust om vogels te vangen in bossen en tuinen. Belangrijkste prooien zijn zangvogels zoals mussen, mezen en spreeuwen. Het mannetje is een stuk kleiner dan het vrouwtje. De grotere vrouwtjes pakken ook wel grotere vogels, zoals Turkse tortels en leven in een meer open gebied. Sperwers zijn drieste en volhardende jagers.
Sperwers spelen op de verrassing: ze duiken vaak op uit het niets en schieten de tuin in richting voederplek. Er ontstaat grote paniek en in een razendsnelle achtervolging pogen ze een kleine zangvogel weg te grissen. De focus op hun vliegend voedsel is dan zo groot, dat ze niet zelden op volle snelheid tegen een raam knallen. Ramen vormen een onzichtbare hindernis.”
Deel dit bericht!

Geef een antwoord