Glaspoort start binnenkort met de aanleg van glasvezel in Hoogeveen Oost

HOOGEVEEN, 10 augustus – Hoogeveen Oost wordt aangesloten op glasvezel. Glaspoort start in het laatste kwartaal van 2021 met de aanleg. Het doel is om Hoogeveen Oost in het tweede kwartaal van 2022 aangesloten te hebben op het snelle glasvezelnetwerk.

 

De voorbereidingen zijn in volle gang en sinds vorige week worden de bewoners geïnformeerd over de start van de werkzaamheden.

Hoogeveen bouwt aan betrouwbaar en snel netwerk 

Wethouder Jan Zwiers van Hoogeveen: “Glasvezel is de toekomst en is nodig om te waarborgen dat we ook in de toekomst snel en stabiel internet hebben, ook in Hoogeveen Oost. Steeds meer gaat digitaal, waarbij velen van ons denken dat de traditionele aansluiting van vandaag voldoende is. Maar met de steeds toenemende digitalisering van alle apparatuur in en om ons huis, de fiets en de auto, is de rek straks uit het traditionele net. Willen we als gebied, als regio, bijblijven dan is glasvezel een voorwaarde. Zo blijven we een aantrekkelijke regio om te wonen en om te werken. Goed voor onze inwoners en ondernemers en het imago van ons gebied.”

Snel, stabiel en duurzaam internet
Supersnel en betrouwbaar internet wordt steeds belangrijker in ons dagelijks leven. Met glasvezel wordt data verstuurd met nagenoeg de snelheid van het licht. Daarnaast is glasvezel stabieler, betrouwbaarder en verbruikt het minder energie. Een glasvezelinternet verbinding biedt de beste up- en downloadsnelheden en is dus klaar voor een nog snellere toekomst.

Glaspoort versnelt de aanleg van glasvezel 

Directeur Glaspoort Jan-Willem Scheerder: “Glaspoort is een samenwerking van pensioenfonds ABP en KPN. Door deze samenwerking kan de uitrol van glasvezel in Nederland versneld worden en kunnen circa 1 miljoen huishoudens en bedrijven in kernen en dorpen veel eerder van supersnel internet genieten. Op het netwerk van Glaspoort zijn meerdere aanbieders van telecom diensten actief waardoor de bewoners van Hoogeveen Oost zelf een aanbieder kunnen kiezen.”

5 gedachten over “Glaspoort start binnenkort met de aanleg van glasvezel in Hoogeveen Oost

 • 10 augustus 2021 om 21:36
  Permalink

  Help Hoogeveen aan dat supersnelle netwerk!

  In 2018 liet de VVD weten dat de gemeente Hoogeveen haar inwoners moet voorzien van glasvezel. De liberale partij liet toen ook weten dat de gemeente Hoogeveen garant moet staan: niet elke inwoner wil bijna 700 euro uit eigen zak moet betalen voor de aanleg. In dat jaar was de verwachting dat het buitengebied dat in 2019 het buitengebied glasvezel heeft. Hoe is de stand van zaken nu in Hoogeveen ? Ik heb geen idee. Glasvezel wordt nu aangeboden door diverse aanbieders waaronder KPN en TRINED. De aanbieders doen voor dat de internetsnelheid door glasvezel enorm zal toenemen. Wat ik zo van ‘mijn’ provider ZIGGO begrijp is, dat kabel die snelheid ook haalt. Ziggo adverteert anno 2021 met de combinatie glasvezel/coax (kabel), maar heeft geen plannen om zijn kabelnetwerk tot aan de deur te voorzien van glasvezel. Grote delen van het kabelnetwerk zijn al wel van glasvezel, maar het laatste stukje tot aan het huis nog niet. Ziggo geeft aan dat zij nog lang niet de maximale snelheid uit hun kabelnetwerk halen. Met technologische verbeteringen kan het netwerk versneld worden. Daarom zien zij geen reden om over te stappen op glasvezel. Zo biedt Ziggo op veel plaatsen internet met een snelheid van 1 Gbps. Ik ben geen Gamer en kan me nu goed behelpen met mijn kabelabonnement. Echter kreeg ik en neem ik aan vele anderen heden een folder van Glaspoort in de bus. Glaspoort is een joint venture van APG (de pensioenuitvoerder van ABP) en KPN. Dus een commerciële onderneming. In hun brief staat dat ze afspraken met de gemeente Hoogeveen hebben gemaakt. Is dit dan op grond van aanbesteding tot stand gekomen ? Willen ze door de gemeente Hoogeveen te noemen een betrouwbare, solide indruk maken ? Glaspoort meldt dat aansluiting van de woning gratis is, echter is het ‘graven’ ook gratis, In de brief staat dat betaald moet worden voor gebruik middels een abonnement. Volgens de consumentenbond is een glasvezelabonnement duurder dan kabel. De link die naar de abonnementen verwijst is echter dood, niet echt een goede reclame voor internet. Omdat de link dood is, is ook niet duidelijk welke providers meegaan met Glaspoort. Glaspoort belt zelf aan bij de bewoners. Is dat een manier om onder druk te zetten ? Eerlijk gezegd weet ik zelf niet het verschil tussen kabel, glasvezel en coax. ? In kabel schijnt ook glasvezel te zitten. Is de aanleg van ‘glasvezel’ nu echt een must en iets speciaals of creëert de markt nu een behoefte van iets dat er niet (helemaal) is? Is het een commercieel of dienstverlenend project. ?
  Graag meer objectieve uitleg van de gemeente Hoogeveen in voor mij een duister doolhof.

  Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

  • 31 augustus 2021 om 13:02
   Permalink

   Glaspoort biedt de huishoudens in Hoogeveen zuid en oost de mogelijkheid om een glasvezelaansluiting te krijgen. Dit is geheel kosteloos, maar ze vragen uiteraard toestemming om dit aan te leggen omdat er een stukje gegraven zal moeten worden. Ik zou als inwoner van Hoogeveen deze kans niet laten liggen. Het voegt waarde toe aan je huis. Er zitten geen verplichtingen aan en je woning wordt voorbereid op een modern netwerk dat toekomstbestendig is. Doe je nu niet mee, en wil je later alsnog diensten via glasvezel, dan zullen daar hoge kosten aan gebonden zijn omdat er dan speciaal voor jou een glasvezel aangelegd zal moeten worden.

   In (coax)kabel die door Ziggo gebruikt wordt zit geen glasvezel. Die kabel bestaat uit koperen geleiders. Het nadeel van deze coax kabel is dat Ziggo de enige partij is die daar z’n diensten op aanbiedt. Heb je dus een probleem met Ziggo dan is er op dit moment geen alternatief die dezelfde (of hogere) snelheid kan aanbieden.

   Uiteraard creëert de markt de behoefte. Zo zijn we ook aanbeland bij het internet zoals we dat nu kennen en met glasvezel is het niet anders.

   Ik ben blij dat de uitrol van glasvezel eindelijk weer verder waar het is gestopt zodat er voor iedereen een uitstekend (zo niet beter) alternatief is op de monopolie van Ziggo op de Coax kabel.

 • 11 augustus 2021 om 08:40
  Permalink

  Ik ben heel blij met de aanleg van glasvezel in het oosten van Hoogeveen, ik heb nu nog ADSL, dus het gaat heel veel sneller worden!

  Ik ervaar hele negatieve associaties met Ziggo!! dus daarom is de kabel nooit een alternatief geweest, en natuurlijk wil Ziggo niet dat er glasvezel aangelegd gaat worden, hier verliezen ze klanten mee, dus ze zullen wel met een promotie campagne komen!

 • 12 augustus 2021 om 06:15
  Permalink

  Wat ontbreek is voorlichting.
  Ben je als particulier (gewoon huishouden) de opgesomde “voordelen” van glasvezet aansluiting tot in huis nodig.

  Zo nee dan is het aansluiten van iedere woning in die gevallen dus kapitaalvernietiging. En zal er wel een andere reden zijn om de aansluiting nu reeds tot in alle woningen tot stand te brengen.

  Inversteren in glavezel als winstoogmerk. ABP zoek na het hoogste rendement. En door straks afhankelijk te zijn. Door de nu bestaande netwerken buiten gebruik te stellen. Kun je de kosten voor gebruik beheerzen. U begrijpt het wel.

  Klant is Koning is een kreet die nog nimmer bewaarheid is en znu ook niet. De aanbieder bepaald wat u straks “moet” gebruiken.

  Groet Albert

 • 28 augustus 2021 om 14:50
  Permalink

  Laat maar komen dat glasvezel. We kunnen niet controleren wat ziggo werkelijk heeft liggen en met glas zijn we verzekerd van een gegarandeerde up en download snelheid ook al zit je hele straat erop je zal er niets van merken wat op de kabel en met adsl wel zo is. Blij dat ze het gaan aanleggen, het is duurder maar levert ook vele voordelen op ten aanzien van kabel en adsl. Al zal Ziggo bij hoog en laag natuurlijk gaan beweren dat het niet zo is.

Geef een antwoord