Aanvragen identiteitskaart of paspoort aantal dagen niet mogelijk vanaf donderdag

Op 2 augustus 2021 wordt het nieuwe model van de Nederlandse identiteitskaart geïntroduceerd. Dit nieuw vormgegeven model voldoet aan de eisen van de Europese verordening en aan de toezeggingen aan de Tweede Kamer. 

Wijzigingen identiteitskaart

De nieuw vormgegeven Nederlandse identiteitskaart bevat:

  • een EU-vlag met de letters NL;
  • een nieuw Kinegram;
  • twee vingerafdrukken van de kaarthouder in de chip;
  • het burgerservicenummer (BSN) in een QR-code op de achterzijde van de kaart (het BSN wordt verwijderd uit de chip en Machine Readable Zone).

Gevolgen aanvraag- en uitgifte van reisdocumenten en tijdens overgangsweekend

De leverancier is genoodzaakt om voor de overgang naar het nieuwe model van de identiteitskaart de productie van zowel identiteitskaarten als paspoorten tijdelijk stil te leggen. Dit heeft de volgende gevolgen:

  • Alleen Paspoorten en identiteitskaarten die op donderdag 29 juli vóór 12.00 uur (Nederlandse tijd) worden in behandeling genomen. De gebruikelijke levertijden blijven van toepassing.
  • Vanaf donderdag 29 juli 12.00 uur tot en met zondag 1 augustus kunnen geen (spoed)paspoorten en identiteitskaarten worden aangevraagd bij een gemeentebalie, een Nederlandse ambassade, consulaat, een kantoor van een externe dienstverlener of de diplomatieke balie. Dit geldt ook voor de Schipholbalie niet-ingezetenen of een grensgemeente in Nederland.  Uitreiking van documenten die eerder aangevraagd zijn kan wel doorgaan

Nooddocumenten tijdens overgangsweekend

De volgende nooddocumenten zijn in dit weekend mogelijk

  • Nederlanders in het buitenland: een laissez-passer.
  • Burgers in Nederland: een noodpaspoort. Alleen de Koninklijke Marechaussee kan tijdens het overgangsweekend een noodpaspoort afgeven.

Een burger die niet rijbevoegd is, kan gedurende het overgangsweekend helaas geen geldig identiteitsmiddel (WID) aanvragen.

Meer informatie is Hier te vinden

Deel dit bericht!

Geef een antwoord