Campagne #weetwatjezegt tegen kwetsend taalgebruik en vloeken

Nederlanders staan bekend om hun directheid en stevige taal. Alleen hebben we niet altijd door welk effect deze manier van doen heeft op anderen. Daarom onthult de Bond tegen vloeken op dinsdag 13 juli 2021 om 13.00 uur haar nieuwe campagne #weetwatjezegt. Met deze campagne willen we Nederlanders bewust maken van kwetsend taalgebruik en vloeken.

Vanaf 13 juli zijn door heel Nederland posters te zien met de woorden kanker, Jezus, God en jood. Op de posters zie je mensen die op allerlei manieren gekwetst zijn en nog steeds worden, door woorden die als scheldwoord of vloek gebruikt worden. Kanker wil je nóóit horen. Jezus is Álles, behalve een stopwoord. God is geen vloek, maar een zegen. Jood je afkomst is nooit een scheldwoord. Woorden doen iets met mensen. Met deze bewustwordingscampagne roept de Bond tegen vloeken Nederlanders op om na te denken bij wat ze zeggen, kortom weet wat je zegt.

Kwetsend taalgebruik

Schelden is helaas van alle tijden. Kees van Dijk, directeur Bond tegen vloeken: “Op straat, op de werkvloer en online horen en lezen we nog steeds te veel vloeken en scheldwoorden. Degene die het scheldwoord of de vloek uitspreekt, heeft vaak niet eens door wat hij of zij zegt en hoe kwetsend het is voor anderen. Daarom zijn wij deze campagne gestart. We willen mensen bewust maken van kwetsend taalgebruik.”

Weet wat je zegt

In de campagne zijn mensen te zien die in verschillende mate te maken hebben met een scheldwoord. Zo laten we letterlijk zien wie je kwetst als je scheld met kanker of Jood of vloekt met Jezus of God. Het zijn woorden met impact die anderen raken. De Bond tegen vloeken wil Nederlanders bewust maken van hun taalgebruik. Weet wat je zegt.

Dit doen we dus door posters, socialmediacampagnes en in diverse blogs. In onze blogs vertellen we onder andere over waarom mensen schelden met bepaalde woorden. Ook lees je meer over de personen die op de posters te zien zijn en de mate waarin zij gekwetst worden door bepaalde woorden.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord