Gezondheid

Jongeren geboren in 2006 uitgenodigd voor coronavaccinatie

Jongeren uit 2006 kunnen vanaf vandaag online een afspraak maken voor vaccinatie met BioNTech/Pfizer. Inplannen kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl.

Iedereen uit het geboortejaar 2006 ontvangt binnenkort post van het RIVM een uitnodiging voor een vaccinatie. Het is niet nodig om op deze brief te wachten. Jongeren uit dit geboortejaar, die zich willen laten vaccineren, kunnen nu al online een afspraak maken. De website daarvoor is www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Online inplannen kan alleen met een DigiD-inlogcode.

Bellen voor een afspraak kan ook. Het telefoonnummer daarvoor is 0800-7070. Tijdens het maken van de afspraak, controleert een medewerker van het callcenter het BSN-nummer en of het geboortejaar klopt.

Welk vaccin?

Jongeren uit 2006 krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer. Het Europese Geneesmiddelenbureau EMA heeft eerder al besloten dat BioNTech/Pfizer veilig is vanaf 12 jaar. Er gelden zeer strenge regels voor vaccins. Alleen als ze voldoende veilig zijn en de effectiviteit hoog, mogen ze worden gebruikt. Het geneesmiddelencomité van het EMA geeft op basis van alle beschikbare studies aan dat de voordelen van dit vaccin voor jongeren opwegen tegen de mogelijke bijwerkingen.

Jongere leeftijdsgroepen 

Het heeft op dit moment geen zin om een afspraak in te plannen als je later dan in 2006 bent geboren. Deze afspraken worden afgezegd. Iedere dag controleert GGD GHOR Nederland ingeplande afspraken op geboortejaar. Wie ongeldig een afspraak maakt, krijgt vooraf bericht dat de afspraak wordt geannuleerd. Of komt op de vaccinatielocatie niet door de controle.

Eerder dan 2006 geboren?

Mensen die zijn geboren vóór 2006 en nog geen vaccinatie hebben ingepland, maar dit wel willen, vragen we dringend om dit alsnog te doen. Het liefst online. Dat gaat snel, makkelijk en kan 24 uur per dag.

Vaccinatiestrategie
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bepaalt de volgorde waarin groepen worden gevaccineerd. Dat doen zij op basis van adviezen van de Gezondheidsraad en de beschikbaarheid van vaccins. Kijk voor de meest actuele volgorde van vaccineren op www.coronavaccinatie.nl.

Meer informatie over vaccineren voor jongeren en hun ouders is te vinden op www.coronavaccinatie.nl/jongeren

Let op: er moet altijd minimaal 7 dagen zitten tussen de coronavaccinatie en vaccinatie uit het Rijksvaccinatieprogramma. Laat de coronavaccinatie voorgaan, stel de Rijksvaccinatieprogramma-vaccinatie zo nodig uit.

Geef een reactie