Gezondheid

GGD Drenthe stopt per 1 juli met de snelle antigeentesten, voortaan alleen PCR-test

GGD Drenthe stopt per 1 juli met de snelle antigeentesten. Vanaf donderdag krijg je dus altijd een PCR-test en moet je wat langer wachten op de uitslag. Deze verandering is noodzakelijk om nieuwe coronavarianten sneller op te kunnen sporen en nieuwe maatregelen te voorkomen.

Nieuwe varianten indammen
VWS en de GGD’en willen de verspreiding van nieuwe varianten indammen door deze zo snel mogelijk op te sporen. Internationaal zien we al dat die anders snel weer tot strengere maatregelen kunnen leiden.

Varianten opsporen kan alleen m.b.v. PCR-testen
Antigeentesten worden direct op de testlocatie geanalyseerd. PCR-testen gaan altijd naar een lab. Alleen daar kan ‘kiemsurveillance’ worden gedaan, waardoor bekend wordt met welke variant iemand besmet is. Omdat het aantal positieve testuitslagen in Drenthe nu zo laag is, kunnen we beter zicht krijgen op de verspreiding van varianten door alleen nog PCR-testen te doen.

De testuitslag volgt uiterlijk de volgende dag
Dit gaat altijd het snelst wanneer je een DigiD hebt. Zonder moet je namelijk gebeld worden met de uitslag en dat duurt altijd langer. Met een DigiD krijg je een melding zodra je de uitslag kunt inzien op www.coronatest.nl. Ook voor kinderen kun je een DigiD aanvragen. De activeringsbrief ontvang je binnen enkele dagen.

Twijfel je wanneer je je door een GGD moet laten testen en of je tot de uitslag thuis moet blijven? Vind de informatie voor jouw persoonlijke situatie op Testen op corona | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl.

Zorg- en onderwijspersoneel met afspraak via 0800-8101: zelfde dag uitslag
De voorrang voor deze groepen blijft zoals voorheen. Maken zij een afspraak via 0800-8101, dan worden ze in de ochtend getest in Assen of Emmen en ontvangen ze dezelfde dag de uitslag.

Terug van risicogebied? Ook wanneer je gevaccineerd bent: in quarantaine en testen
Het vaccineren speelt ook een grote rol in het voorkomen van coronavarianten. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe minder kans die varianten maken. Toch is niet uit te sluiten dat ook gevaccineerden besmet kunnen raken en anderen kunnen besmetten. Dus kom je met klachten terug van een verhoogd risicogebied: laat je testen en ga in quarantaine, óók als je al gevaccineerd bent!

Lees meer over reizen en quarantaine: Quarantaine Reischeck COVID-19 | Rijksoverheid.nl

Geef een reactie