Gezondheid

Ondanks positieve berichten, het virus is niet weg: weekoverzicht 14 t/m 20 juni

Op dit moment is meer dan de helft (57%) van de volwassen Drentse inwoners gevaccineerd met minimaal één vaccinatie. En alle volwassen leeftijdsgroepen kunnen inmiddels een vaccinatieafspraak maken via coronavaccinatie-afspraak.nl of 0800-7070. We zien dit terug in de besmettingscijfers en in het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Deze Op dit moment is meer dan de helft (57%) van de volwassen Drentse inwoners gevaccineerd Ondanks deze positieve berichten, is het virus niet weg. Het virus is onvoorspelbaar en nieuwe varianten blijven zich aandienen. We moeten dus voorzichtig en alert blijven. Dat kan door ons aan de basisregels te blijven houden. Nog niet iedereen die dat wil is (volledig) gevaccineerd. Wees nog steeds voorzichtig en geef elkaar de ruimte. Anderhalve meter afstand houden is nog steeds het beste wat je kunt doen om te voorkomen dat het virus zich verspreidt.

Aantal vaccinaties 

Vaccineren zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt door corona (wat ziekenhuisopnames helpt voorkomen). Naast GGD’en, vaccineren ook ziekenhuizen, langdurige zorginstellingen en huisartsen.

 • Tot nu toe zijn in totaal door GGD’en 227.337 Drentse inwoners gevaccineerd. Dat is circa 57% van alle volwassenen.
 • In totaal, van 6 januari tot en met 20 juni, zette GGD Drenthe er 337.889.
 • De laatste volwassen leeftijdsgroep (uit 2003) kan sinds zaterdag 19 juni online een vaccinatie-afspraak maken.

Aantal positieve testuitslagen

Het verloop van het aantal positieve testen in Drenthe, de omliggende regio’s en landelijk van de afgelopen week is samengevoegd in een grafiek.

 • Het aantal mensen met een positieve testuitslag neemt snel af. Het aantal positieve testuitslagen was met 75 weer lager dan de afgelopen week (213). Dit is 65% minder.
 • Het gemiddeld aantal besmettingen per 100.000 inwoners in Drenthe is de afgelopen week gedaald naar 15 (vorige week 43).
 • Het percentage positief geteste inwoners was de afgelopen week 1,9 %. Dit is wederom lager dan de week daarvoor (3,7%).
 • In Nederland neemt het reproductiegetal af. Donderdag 3 juni was het reproductiegetal 0,75. Als het reproductiegetal lager is dan 1, dan daalt het aantal besmettingen.
 • Bekijk deze grafiek met het verloop van het relatieve aantal besmettingen per leeftijdsgroep in de afgelopen weken.

Ziekenhuisopnames

 • De instroom van patiënten is flink teruggelopen. Het gemiddeld aantal inwoners uit Drenthe die waren opgenomen in een ziekenhuis vanwege COVID-19 was in de afgelopen week minder dan 1 persoon per dag (bron: NICE via RIVM)
 • Op 18 juni lagen 2 patiënten op de verpleegafdeling (vorige week 8).
 • Het aantal patiënten op de IC was 2 (vorige week 5).

Testen

Je kunt in Drenthe snel terecht voor een betrouwbare test. De uitslag volgt bij een antigeentest vaak binnen 2 uur en bij een PCR-test binnen 24 uur (het snelst met DigiD). Je krijgt automatisch bericht, ook voor je kind. Heb je geen DigiD of wil je telefonisch de uitslag horen, dan duurt het vaak wat langer.

 • In de afgelopen week hebben 3.606 Drentse inwoners zich laten testen. Vorige week was dit 5.009. Dit is een daling van circa 28%, verdeeld over alle leeftijdsklassen.
 • Van alle testen die GGD Drenthe doet, was de afgelopen week 1,9% positief (vorige week 3,7%); dit is het zogeheten vindpercentage.

Laat je bij klachten altijd testen door de GGD. Zelftesten zijn alleen om te testen zonder klachten, bijvoorbeeld als thuiswerken geen optie is en je wel extra voorzichtig wilt zijn. Het resultaat van een zelftest is minder betrouwbaar dan van een test in de teststraat. Neem je verantwoordelijkheid en blijf je aan de basisregels houden. En geef een positieve testuitslag altijd door aan de GGD. Maak hiervoor bij voorkeur een (her)testafspraak via 0800-1202 (8-20.00u) of bel met 0592-709709 (8-17.00u). Dat kan 7 dagen per week.

Zie ook: 

Geef een reactie