Algemeen

Innovatief TerraCarta zet drone in om ook vanuit de lucht kabels en leidingen te kunnen opsporen

TerraCarta gaat nu ook de lucht in! Het Hoogeveense bedrijf, specialist in het opsporen en vastleggen van ondergrondse leidingen en kabels, zet hier binnen afzienbare tijd ook een drone bij in.

TerraCarta loopt daarmee voorop in zijn vakgebied.

In samenwerking met Dronequest en Vliegend.nl doen de Hoogeveners al een tijdje proeven met een drone, waaraan de apparatuur is opgehangen die het bedrijf gewend is te gebruiken bij zijn opsporingswerk: grondradar, radiodetectie en gps. Het idee is ontstaan vanuit een innovatieprogramma waarin TerraCarta samenwerkt met Shell.

Onlangs is boven de Hoogeveense Vaart, ter hoogte van de Alteveerbrug in Hoogeveen, een succesvolle laatste test met de drone gedaan. Daarbij is het onder de waterspiegel aanwezige netwerk aan kabels en buizen compleet in kaart gebracht. De drone trok hiervoor zigzaggend over het water. Functionarissen van KPN, Rijkswaterstaat en Gasunie, belangrijke relaties van TerraCarta, waren er getuige van.

,,Normaliter zouden wij voor een klus als deze in een bootje stappen”, vertelt Dennis Snijders, projectleider bij TerraCarta. ,,Van daaruit brengen we dan met onze apparatuur het aanwezige leidingwerk in beeld. De drone bespaart ons flink wat tijd. Ik schat dat het nu, zonder boot, ponton of vlonder, wel 30 à 40 procent sneller kan, zonder dat het ten koste gaat van de precisie en betrouwbaarheid.”

 

Onderzoek toepassingsmogelijkheden drone

De drone is een uitkomst bij zoekwerk onder water, met name in snelstromende rivieren. In  de toekomst zal de drone ook wel bij opdrachten in terrein worden ingezet. Het bedrijf doet nog onderzoek naar alle toepassingsmogelijkheden. Snijders: ,,De drone is alleen onbruikbaar om leidingwerk langs spoorrails in kaart te brengen. Het is namelijk verboden om ermee over bovenleidingen te vliegen, gezien de hoge spanningen die daarop staan. In moeilijk toegankelijk gebied, denk aan moeras, is de drone daarentegen de ideale oplossing.”

Geen nood voor de mobiliteit op het spoor overigens: het innovatieve TerraCarta verbouwde eerder al eens een quad. Die kan over rails rijden en in hoog tempo leidingen en kabels, maar ook eventuele resten beton en staal, naast het spoor detecteren.

Omdat de zoekapparatuur aan de hoogste kwaliteitseisen moet voldoen, zijn de Hoogeveners ook bij de ontwikkeling van hun drone niet over één nacht ijs gegaan. Snijders: ,,We zijn in zee gegaan met Dronequest en Vliegend.nl, gespecialiseerde bedrijven. En gezien het gewicht van de apparaten die aan de drone worden gehangen, is de drone zelf ook niet de eerste de beste. Het is zogezegd een flinke knaap.”

Een video van de laatste test geeft een goede indruk van hoe de drone, op gemiddeld 5 tot 10 meter hoogte, zijn werk doet: https://youtu.be/o5Fso_YMd4Y

 

Nog altijd veel schade bij graafwerk

De Nederlandse grond zit vol leidingen en kabels. Die voorzien ons van bijvoorbeeld elektriciteit, aardgas, telefoon, internet en drinkwater. KLIC, het Kabels en Leidingen Informatie Centrum, houdt weliswaar bij wat precies is ingegraven en wáár. Maar compleet is deze registratie niet, zodat jaarlijks nog altijd voor tientallen miljoenen euro’s schade ontstaat tijdens graafwerk.

Initiatiefnemers kunnen dat geld gemakkelijk in de zak houden door tevoren TerraCarta de grond te laten inspecteren. Dergelijk vooronderzoek scheelt ook de maatschappij als geheel veel ergernis, ongemak en tijdverlies.

Binnen zijn vakgebied weet het snelgroeiende TerraCarta zich met kwaliteit en extra service te onderscheiden. Zo graaft het bedrijf bij slechts de geringste onzekerheid proefsleuven om absolute duidelijkheid te krijgen over het aanwezige leidingwerk.

 

Drone is niet de eerste innovatie

De drone is zoals gezegd niet de eerste innovatie waarmee TerraCarta de aandacht op zich vestigt. Behalve de omgebouwde quad ontwikkelden de Hoogeveners ook al eens een techniek om een frequentie over te brengen op een kunststof leiding, zodat die eenvoudiger is op te sporen.

TerraCarta werd opgericht in 2009 en telt inmiddels zo’n 45 werknemers. Eind 2017 nam het bedrijf branchegenoot Bakker Bodemonderzoek uit Alkmaar over. TerraCarta werkt voor opdrachtgevers in heel Nederland, van Groningen tot Maastricht, en is de laatste jaren ook actief in België.

 

Geef een reactie

Aankomende evenementen