Senioren Noord-Nederland minst bereid te verhuizen naar verzorgingshuis

Regio–  In Drenthe maar ook, Groningen en Friesland wil momenteel de helft van de 60-plussers liever niet verhuizen naar een verpleeghuis, verzorgingshuis of serviceflat. Senioren uit Noord-Nederland zijn hiermee het minst bereid hun zelfstandigheid op te geven. Onder meer het risico op een virusbesmetting en mogelijke bezoekbeperkingen zorgen voor meer twijfel. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Stannah naar het imago van verzorgingshuizen sinds corona, waarbij ruim 800 Nederlandse 60-plussers zijn ondervraagd.

In Friesland, Groningen en Drenthe denkt sinds corona 14,9% van de senioren negatiever over een verhuizing naar een verzorgingshuis. Mede hierdoor wil 49,4% van de Noord-Nederlandse zelfstandige senioren liever niet verhuizen. Onder 60-plussers uit het westen (45,3%), zuiden (42,9%) en oosten (33%) van het land wordt er minder vaak zo over gedacht.

Corona en opgeven privacy belangrijke redenen voor twijfel
Het risico op een coronabesmetting is voor 12,1% van de Nederlandse senioren een reden om niet te willen verhuizen naar een verzorgingshuis. Ook het verbod of de beperking van bezoek wordt vaak genoemd als aanleiding om te twijfelen over een verhuizing (12,5%). Daarnaast geeft ruim een kwart van de senioren aan bang te zijn om zich (door corona) opgesloten te voelen in een verzorgingshuis, verpleeghuis of serviceflat (27,5%).

Corona is echter niet de belangrijkste reden voor de aarzeling. Het gebrek aan privacy wordt door 60-plussers namelijk het vaakst genoemd als reden om te twijfelen over een verhuizing naar een verzorgingshuis (37,9%). Ook zijn veel senioren bang dat zij zich niet thuis zullen voelen in een verzorgingshuis (31,9%).

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op https://www.stannah.nl/informatie/onderzoek-verzorgingshuizen

Geef een reactie