Gemeente: Aan de slag met het Lokaal Preventieakkoord voor een hogere levensverwachting

Mensen met een laag opleidingsniveau en een laag inkomen gaan gemiddeld 6 jaar eerder dood en krijgen 19 jaar eerder te maken met ziekte in vergelijking tot mensen met een hogere opleiding en hoger inkomen. Dat is niet eerlijk. Ook deze groep heeft recht op al die jaren in gezondheid. Daar gaan inwoners, professionals en ondernemers samen iets aan doen.

Kansen op langer en gezonder leven vergroten
Sommige problemen en ziekten zijn namelijk te voorkomen. Door al vroeg op een bewuste, gezonde manier te leven vergroten de kansen op een langer en gezonder leven. Dat is het doel van het Hoogeveens preventieakkoord. Inwoners, ondernemers, (zorg)professionals en gemeente hebben samen afspraken gemaakt in een preventie akkoord.

Hoogeveens preventieakkoord
Het Hoogeveens preventieakkoord is niet van de gemeente, maar van alle inwoners, verenigingen, bedrijven en partijen in gemeente Hoogeveen die mee willen doen. Een groep vertegenwoordigers uit het onderwijs, de zorg, buurt of dorp hebben samen gekeken welke thema’s het meest bijdragen aan de gezondheid van de inwoners van Hoogeveen. Zij hebben gekozen voor minder roken, alcohol en overgewicht.

‘Alcohol drinken is niet stoer’
Albert Weishaupt van het Roelof van Echten College hanteert een alcoholmatigingsbeleid op zijn school: ‘Tijdens een personeelsfeest schenken we heel feestelijke alcoholvrije cocktails, dat helpt. Drank is geen noodzakelijkheid om het leuk te hebben. Daarbij zie ik het als onze opdracht om onze leerlingen te laten groeien in hun bewustzijn, het is een stukje opvoeding: pas op wat je doet met je lichaam, wees er zuinig op.’

‘Een rookvrije onderwijsboulevard’
Jan Berend van der Wijk, regiodirecteur van het Alfa-college in Hoogeveen droomt van een rookvrije onderwijsboulevard: ‘Op school doen we van alles om studenten en medewerkers te laten stoppen: een rookverbod op het terrein, aandacht voor de slechte invloed op je gezondheid als onderdeel van burgerschapslessen. Mijn doel is een rookvrije generatie! Ik wil zorgen dat roken steeds ongewoner wordt, dat nieuwe studenten het steeds lastiger vinden om een plek te vinden om te roken. Zo wil ik bijdragen aan een gezondere generatie.’

Denk alvast mee!
Hoe wilt u bijdragen aan het halen van de ambities? Heeft u een leuk initiatief dat helpt om langer en gezonder te leven? De gemeente krijgt geld van het rijk om die initiatieven te ondersteunen. Zodra bekend is aan welke voorwaarden een initiatief moet voldoen en hoe u een bijdrage kunt aanvragen, leest u dat op de gemeentelijke website en in het Torentje.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord