Nieuwkomers uit Hoogeveen aan de Slag op Oerol

Juni is dé maand van Terschelling! Tijdens Oerol wordt het hele eiland omgetoverd in één grote festivallocatie. Niet alleen bezoekers die daarop af komen, maar ook ruim duizend vrijwilligers en nog veel meer werknemers die dit mogelijk maken. Tussen deze vrijwilligers zaten ook nieuwkomers en 23 AZC-bewoners die via Aan de Slag uit onder andere gemeente Hoogeveen!

Het programma Aan de Slag zorgt er voor dat AZC-bewoners vrijwilligerswerk kunnen doen. 27 gemeenten doen mee met dit programma waardoor inmiddels al meer dan 10.000(!) keer nieuwkomers samen met Nederlanders vrijwillig Aan de Slag gegaan.
Ook op Oerol. Minimaal 4 dagen draaiden zij mee in het reilen en zeilen van een oer Hollands festival. Zo zijn zij even uit de sferen van het AZC en kunnen zij het proces van hun asielaanvraag een weekje vergeten. Er zijn veel wijntjes ingeschonken, toneellocaties afgebouwd, entreebewijzen gecontroleerd, flink wat afgedanst tussen de feestgangers, er zijn veel nieuwe woordjes geleerd en -boven alles- zijn er mooie vriendschappen ontstaan. Een ontzettend waardevolle ervaring.

Ook vanuit Hoogeveen waren twee asielzoekers naar Terschelling afgereisd. Zij zijn een mooi stel die elkaar hebben ontmoet op het eerste AZC waar zij hebben verbleven. Eén van hen is transgender; “Geen idee hoe ik het heb gedaan; ik was meer dood dan levend toen ik in Nederland aan kwam. Dat ik bij dit soort evenementen aanwezig mag zijn, geeft mij energie. Ik probeer me te focussen op mijn nieuwe ik en mijn verleden achter me te laten.”
Het doen van vrijwilligerswerk zullen zij voortzetten in de gemeente Hoogeveen. In gemixte groepjes met Nederlanders en nieuwkomers voeren zij taken uit waarbij de beheersing van de Nederlandse taal geen voorwaarde is. Wil jij ook vrijwilliger worden of zouden onze nieuwkomers bij jouw organisatie mooie klussen kunnen verrichten, neem dan contact op met info@vrijwilligershoogeveen.nl . Andere mooie verhalen van vluchtelingen die vrijwilligerswerk doen kun je vinden op Instagram en Facebook onder Aan de Slag Pharos.

Geef een antwoord