Sport

Besher (6) pakt Noordelijke schaaktitel

Hoogeveen – Besher Mousa is zondag Noordelijk schaakkampioen tot en met 9 jaar geworden. De 6-jarige Besher kwam twee jaar geleden met zijn ouders vanuit Syrië naar Hoogeveen en bleek al snel een schaaktalent. Dit weekend pakte hij zijn eerste titel.

Het Noordelijk kampioenschap schaken werd ook dit jaar online gehouden. Besher begon nog wat twijfelend aan het toernooi. In de tweede ronde liep hij tegen een nederlaag aan. Dat werd in de drie ronden daarop ruimschoots goedgemaakt. Hij wist drie keer te winnen, van zijn op papier drie sterkste tegenstanders. Vooral de overwinning in ronde drie was speciaal. Besher versloeg de regerend Nederlands Kampioen in zijn leeftijdsklasse (t/m 7 jaar).

Na deze drie overwinning ging Besher aan de leiding van het toernooi. Van ronde tot ronde werd de spanning groter. De concurrentie lag namelijk nog steeds op de loer. Bijna ging het nog mis in de laatste ronde. Besher kwam vroeg in de partij op achterstand, maar hij vocht zich knap terug. In een spannende slotfase van de partij, zag Besher al vroeg de mogelijkheid om zijn tegenstander mat te zetten en de titel binnen te slepen.

Alle aandacht is nu gericht op het Nederlands Kampioenschap tot en met 7 jaar. Dit toernooi is op zaterdag 19 juni en wordt ook online gespeeld. Besher behoort zeker tot de kanshebbers. Hij is namelijk aanvoerder van de nationale ranglijst in zijn categorie.

Geef een reactie