Echtpaar Dijkstra-Bijker 60 jaar getrouwd

Hoogeveen – Jaap (81) en Mienie Dijkstra-Bijker (79) waren op 2 juni 60 jaar getrouwd. Namens de gemeente Hoogeveen bracht Burgermeester Loohuis hun een bezoek. Jaap, die van kokkerellen houdt, had speciaal voor het bezoek van de burgermeester een appeltaart gebakken. Die liet de burgermeester zich welgevallen, vandaar dat hij waarschijnlijk een uur lang bleef. Ook was er post van De Koning en Koningin en van de Commissaris van de Koning in Drenthe.

Ze zagen elkaar voor het eerst op 2e pinksterdag in 1956 op de Schotermarkt (een jaarmarkt) in Oudeschoot vlakbij Heerenveen. Later dat jaar zagen ze elkaar weer toen Mienie haar aanstaande schoonzus hielp met verhuizen. Daarop volgde verkering. De eerste kus was onder een sparreboom bij het Irenegebouw in Wolvega.

Jaap is geboren in 1939 in Wolvega waar zijn ouders een slagerij hadden. Jaap heeft 1 oudere zus die nog steeds in Wolvega woont. Z’n eerst baan had hij in militaire dienst. Daar kreeg hij een scholing tot monteur en repareerde hij later van alles van auto’s tot tanks. Tijdens diensttijd heeft hij bij PBNA het diploma schakelklas HTS Werktuigbouw gehaald. Hij kreeg toen een baan als carrosserietekenaar bij Heiwo carroseriebouw in Wolvega. Nog weer later ging hij werken bij Algera pijpleidingen. En dit heeft hij ook bij de HBG later de BAM gedaan. Jaap was ook altijd erg geïnteresseerd in computers. Na zijn BAM periode ging hij als zelfstandige werken. Hij had toen een computerwinkel in Hoogeveen tot aan zijn pensioen. Nog ver na zijn pensioen heeft hij computercursussen  gegeven. Jaap kan altijd honderduit praten over zijn werkende leven. De familie kan hier ondertussen wel een encyclopedie over schrijven.

Mienie is geboren in Steenwijk in 1941. In 1940 woonden haar ouders met 3 kinderen (2 broers en 1 zus) in Rotterdam. Haar vader had daar een baan als boekhouder. Toen de bombardementen op Rotterdam begonnen werd het te gevaarlijk om daar te blijven wonen. Haar ouders zijn toen gevlucht met de 3 kinderen per trein naar Amsterdam. En vandaar met de boot naar Lemmer waar familie hun ophaalde, met en paard en wagen gingen ze toen naar Steenwijk. Later werd haar vader ziek en werd toen opgenomen in het ziekenhuis in Meppel. Hij is daar overleden in 1943 omdat er geen medicijnen genoeg waren. Het meeste ging nl. naar de bezetter.

Mienie heeft haar MULO diploma gehaald in Steenwijk. Haar eerste baan was ook in Steenwijk bij Visser’s Zaadhandel. Hier deed ze kantoorwerkzaamheden. Een paar maanden voor de geboorte van haar eerste kind moest ze ontslag nemen omdat ze zwanger was. Dat was vroeger normaal. Tegenwoordig is dit niet meer bespreekbaar.

Jaap en Mienie hebben 3 kinderen gekregen. Edwin is geboren in Steenwijk en Carla en Shirly kwamen in Wolvega ter wereld. Jaap en Mienie hebben eerst bij haar moeder in Steenwijk ingewoond. Hun eerste huis kregen ze in Wolvega. Ivm. het werk van Jaap gingen ze verhuizen naar Delfzijl. Hier hebben ze maar 1,5 jaar gewoond. Hun jongste dochter werd daar ziek vanwege de vervuilende industrieen. Ze kwamen toen in 1971 in de nieuwbouwwijk Krakeel van Hoogeveen terecht. Mienie heeft toen de kinderen wat groter waren en zelfstandiger werden van 1981 tot 1998 gewerkt op de stofzuigerafdeling van Philips. Ze hebben na Krakeel in de Tamboerlaan gewoond en vanaf 1998 wonen ze alweer in de Helios.

Ondertussen is de fam. Dijkstra flink uitgebreid. Er zijn 7 kleinkinderen en ook al 3 achterkleinkinderen.

De gezondheid laat hun beiden momenteel wel enigszins in de steek. Beiden hebben vorig jaar in maart Corona gehad. En dit heeft een zware tol geëist. Mienie heeft zelfs op IC gelegen in Emmen. Nog altijd is er een aantal keren in de week hulp. Herstel gaat erg langzaam.

6 juni gaan ze gezellig uit eten met de hele famile in de Spaarbankhoeve waar ze ook met hun 25-jarig en 40-jarig huwelijksfeest geweest zijn.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord