Janssen-afspraak mag omgezet naar Pfizer/Moderna

Heb je een afspraak voor het Janssen vaccin? We zijn eind van de ochtend geïnformeerd dat mensen met een Janssen-afspraak vanaf 13.00 uur de mogelijkheid krijgen voor het Pfizer of Moderna (Meppel) te kiezen.

Wat betekent dit als je al een afspraak hebt?

  • Wil je wel graag met Janssen gevaccineerd worden, dan gaat je afspraak gewoon door.
  • Wil je liever een ander vaccin, dan kun je een nieuwe afspraak maken via het landelijke call center (nummer staat in de uitnodigingsbrief).

Waarom kan dit nu?
Het Janssen vaccin is veilig, maar het beschermt minder goed dan een mRNA vaccin (Pfizer/Moderna). De Gezondheidsraad geeft aan dat het beter is voor de vaccinatiegraad van Nederland wanneer jongere leeftijden met een mRNA vaccin geprikt worden. Daarom worden geen nieuwe Janssen-afspraken meer gemaakt en mogen mensen met een bestaande afspraak kiezen voor een ander vaccin.

Wat betekent dit voor mensen die nog een afspraak voor vaccinatie met Janssen moesten maken? 
Mensen met het geboortejaar 1967, 1968 of 1976 kregen een uitnodiging voor het Janssen vaccin. Deze mensen kunnen nog steeds online of via het afsprakennummer in de brief een afspraak maken. Zij krijgen dan een vaccinatie met een mRNA-vaccin (in Drenthe is dat Pfizer, m.u.v. Meppel, waar alleen Moderna geprikt wordt. Er worden geen nieuwe afspraken met het Janssen vaccin gemaakt. De keuze bestaat dus alleen voor de mensen die al een afspraak voor dit vaccin hadden.

Wanneer kan ik dan weer terecht?
Je kunt gelijk bellen met het landelijke afsprakennummer om een nieuwe afspraak te maken. Mogelijk is het daar nu heel druk en/of lukt het niet meteen, probeer het dan later nog eens. Er is in Drenthe voldoende ruimte om snel een nieuwe afspraak te kunnen plannen. We verwachten dat je binnen een week een nieuwe afspraak hebt.

Ik ben al geprikt met Janssen. Ben ik nu voldoende beschermd of moet ik nu nog een prik?
Nee, dat is niet mogelijk en ook niet nodig. Janssen is een effectief vaccin dat al na 1 prik bescherming biedt. Bovendien is de toelating van vaccins gebaseerd op onderzoek van 1 merk vaccin. Als je twee prikken moet, moet de tweede prik dus hetzelfde vaccin zijn.

Wat is dan het verschil tussen deze vaccins?
Alle vaccins beschermen tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames. Bij het Janssen vaccin ontvang je slechts één prik. Bij Moderna en Pfizer ontvang je voor optimale bescherming twee prikken, tenzij je het afgelopen half jaar corona hebt gehad. De tweede volgt ongeveer 5 weken na de eerste, minimaal na 21 dagen. Voor meer informatie over de verschillende vaccins, kijk op www.coronavaccinatie.nl.

Heb je nog vragen?
Bel dan met 0800-1351 of kijk op www.rijksoverheid.nl of lees het bericht van de GGD/GHOR.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord