Algemeen

Daling van het aantal positieve testen: ontwikkelingen COVID-19 in Drenthe (weekoverzicht 17 t/m 23 mei)

Net als in de rest van Nederland zet ook in Drenthe de daling van het aantal positieve testen door. Het vaccineren gaat snel. Ruim 1 op de 3 volwassenen in Drenthe heeft minimaal 1 vaccin tegen corona gehad. Het effect hiervan zien we terug in de daling van het aantal besmettingen. Het ‘zwarte scenario’ voor ziekenhuizen lijkt van de baan, maar het aantal besmettingen moet nog een stuk verder naar beneden. Dus, totdat iedereen die dat wil gevaccineerd is: houd je aan de maatregelen en denk goed om de basisregels. Zo komt een mooie zomervakantie voor ons allemaal sneller dichtbij!

Aantal vaccinaties 
Vaccineren zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt door corona (wat ziekenhuisopnames helpt voorkomen). Naast GGD’en, vaccineren ook ziekenhuizen, langdurige zorginstellingen en huisartsen.

  • Tot nu toe zijn in totaal door GGD’en 208.011 vaccinaties gezet bij 143.623 Drentse inwoners.
  • De afgelopen week zijn er 28.351 vaccinaties gezet door GGD Drenthe.
  • In totaal, van 6 januari tot en met 23 mei, zette GGD Drenthe er 199.090.

In welke volgorde en met welk vaccin inwoners gevaccineerd worden, wordt landelijk bepaald. Die informatie is te vinden op de website van Rijksoverheid. Je krijgt automatisch een uitnodiging, zodra je in aanmerking komt.

 

Aantal positieve testuitslagen 
Het verloop van het aantal positieve testen in Drenthe, de omliggende regio’s en landelijk van de afgelopen week is samengevoegd in een grafiek.

  • Het aantal positieve testuitslagen was met 501 weer lager dan de afgelopen week (649). Dit is 23% minder.
  • Het gemiddeld aantal besmettingen per 100.000 inwoners in Drenthe is de afgelopen week gedaald naar 101 (vorige week nog 131). Dit is veel lager dan het Nederlands gemiddelde.
  • In de drie Noordelijke provincies was het R-getal op 23 mei 0,82. Dat wil zeggen dat 100 mensen met het coronavirus samen 82 andere mensen besmetten. Vorige week waren dat er nog 93. Hoe lager het reproductiegetal, hoe sneller het aantal besmettingen kan dalen.
  • Bekijk deze grafiek met het verloop van het relatieve aantal besmettingen per leeftijdsgroep in de afgelopen weken. Het aantal positieve testuitslagen is alleen gestegen bij de groep tussen 20-29 jaar.

 

Ziekenhuisopnames 

  • De druk op de IC-capaciteit van de ziekenhuizen in Noord Nederland is afgenomen. De dreiging van het zogenoemde ‘zwarte scenario’ lijkt hiermee van de baan.
  • Op 23 mei lagen 12 patiënten op de verpleegafdeling (vorige week 21).
  • Het aantal patiënten op de IC was 7 (vorige week 19).

Testen 

GGD Drenthe biedt op alle locaties PCR-testen. Antigeentesten (ook wel sneltesten genoemd) worden gebruikt op de locaties in Assen, in Emmen en in Meppel (alleen niet in Hoogeveen). Beide testen zijn altijd gratis bij de GGD. 

Je kunt in Drenthe snel terecht voor een betrouwbare test en de uitslag volgt snel (het snelst met DigiD). Bij een antigeentest vaak binnen 2 uur en bij een PCR-test binnen 24 uur. Je krijgt automatisch bericht, ook voor je kind. Heb je geen DigiD of wil je telefonisch de uitslag horen, dan duurt het vaak wat langer.

Bel alléén 0592-709709 wanneer je uitslag er na 4 (antigeen) of 48 uur (PCR) nog niet is.

  • In de afgelopen week hebben 6.817 Drentse inwoners zich laten testen. Dat is 9% minder dan de week ervoor. We zien een daling van het aantal testen bij alle leeftijdsgroepen.
  • Van alle testen die GGD Drenthe doet, was de afgelopen week 7,2% positief (vorige week nog 8,9%).

Laat je bij klachten altijd testen door de GGD. Zelftesten zijn alleen om te testen zonder klachten, bijvoorbeeld als thuiswerken geen optie is en je wel extra voorzichtig wilt zijn. Het resultaat van een zelftest is minder betrouwbaar dan van een test in de teststraat. Neem je verantwoordelijkheid en blijf je aan de basisregels houden. En geef een positieve testuitslag altijd door aan de GGD. Maak hiervoor bij voorkeur een (her)testafspraak via 0800-1202 (8-20.00u) of bel met 0592-709709.

Zie ook:

Geboren in 1971? Maak online uw vaccinatieafspraak!

Aangezien er steeds meer vaccins beschikbaar komen, gaat het vaccinatietempo nog verder omhoog. Mensen uit 1971 kunnen daardoor vanaf 26 mei online een afspraak maken voor vaccinatie met een mRNA-vaccin. Inplannen kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl.

Iedereen uit geboortejaar 1971 ontvangt binnenkort van het RIVM per post een uitnodiging voor een vaccinatie, maar het is dus niet nodig om op deze brief te wachten. We verzoeken mensen uit deze geboortejaren, die zich willen laten vaccineren, zo snel mogelijk online een afspraak in te plannen. Dat kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Hiervoor is een DigiD-inlogcode nodig.

Welk vaccin?
De GGD’en gebruiken voor mensen uit geboortejaar 1971 vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Deze mRNA-vaccins beschermen even goed tegen ernstige ziekteverschijnselen en ziekenhuisopname. Op de vaccinatielocaties waar ook Moderna wordt gebruikt, wordt ter plaatse bepaald of mensen BioNTech/Pfizer of Moderna krijgen. Dit hangt volledig af van de beschikbaarheid van de vaccins.

Geboren in of voor 1955 of van 1961 tot en met 1970?
Eerder zijn mensen geboren in of voor 1955 uitgenodigd om een vaccinatieafspraak te maken. Dit geldt ook voor mensen uit 1961 tot en met 1970. Mensen uit deze leeftijdsgroepen die nog geen gebruik hebben gemaakt van deze oproep maar dat wel willen, vragen we dringend alsnog een afspraak te maken.

Geboren in of tussen 1956 en 1960?
Mensen geboren in 1956, 1957, 1958, 1959 en 1960 krijgen via de huisarts een uitnodiging voor een vaccinatie. De GGD’en vaccineren deze leeftijdsgroepen niet.

Jongere leeftijdsgroepen
Het heeft op dit moment geen zin om een afspraak in te plannen als u later dan 1971 bent geboren. Deze afspraken worden afgezegd. Iedere dag filtert en controleert GGD GHOR Nederland ingeplande afspraken op geboortejaar. Mensen die ongeldig een afspraak hebben gemaakt, krijgen bericht dat hun afspraak wordt geannuleerd en/of komen op de vaccinatielocatie niet door de controle.

Vaccinatiestrategie
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bepaalt de volgorde waarin groepen worden gevaccineerd. Dat doen zij op basis van adviezen van de Gezondheidsraad en de beschikbaarheid van vaccins. Kijk voor de meest actuele volgorde van vaccineren op www.coronavaccinatie.nl.

Geef een reactie

Aankomende evenementen