©foto: Schonewillefotografie
Column

Opinie: Buitenbad in Hoogeveen

Buitenbad De Bottertippe werd in 1962 geopend voor het publiek. Het waren de jaren dat Hoogeveen in stijgwind verkeerde. De groeiende bevolking vond in het zwembad de nodige ontspanning. Vooral ouderen herinneren zich het openluchtzwembad aan de Bentincksdijk.

Ik was zelf geen sportief zwemmer, maar voor ontspanning kwam ik af en toe graag in het buitenbad. Ik kan me nog levendig herinneren de zwembaden, de hoge duikplank, de douches, kleedkamers, de ligweiden, bomen, de rozenbottelstruiken en het snoepwinkeltje. Vooral in de zomer bood het buitenbad voor kinderen, gezinnen en ouderen een aangename verpozing.

Opvallend was ook de levendigheid rondom het zwembad, zoals tijdens de Drentse Rijwielvierdaagse, waarvan de deelnemers gratis mochten zwemmen in de Bottertippe.

In 2000 is het buitenbad helaas afgebroken om plaats te maken voor een monotone woonwijk aan de Zwembadweg met een omheinde kinderspeelplaats.  Opvallend is dan ook de zekere doodsheid op deze plek, vooral in de zomermaanden. Alleen oude ansichtkaarten herinneren nog aan de levendigheid van het voormalige buitenzwembad.

Het terrein aan de Terpweg dat was gereserveerd voor de IJsbaan in Hoogeveen ligt er desolaat bij. Wat wordt de nieuwe bestemming ? Zou een buitenbad een idee zijn ?

Bijvoorbeeld naar het idee van Ruinen aangepast aan de moderne tijd met wellness.?

Uiteraard moet binnenbad De Dolfijn blijven bestaan die het hele jaar toegankelijk moet zijn, die hele jaar door geschikt is voor recreatief zwemmen, survival- en schoolzwemmen.

Een buitenbad is vooral voor toeristen en dagjesmensen die Hoogeveen bezoeken interessant tijdens de zomermaanden van mei tot en met augustus. Kinderen moeten er veel betaalbaar vertier vinden, wat ook van belang is voor de jeugd in Hoogeveen. Een buitenbad bevordert bovendien bewegen en een gezondere levensstijl. Mogelijk kan er ook een extra bad of bestaand bad in de winter gereserveerd worden voor schaatsen voor de liefhebbers.

Voordeel van een buitenbad boven een binnenbad is dat men er een soort totaalconcept van kan maken, met ruimte voor zwemmen, maar ook voor een groot terras en sauna.

Bij goed toezicht is een buitenbad ook een stuk veiliger om te zwemmen dan in een meer, waar het water erg diep kan zijn, onvoldoende toezicht is, het water vies en teveel drukte.

De verloren miljoenen aan het prestige IJsbaanproject hadden hier deels aan besteed kunnen worden. Een buitenbad zou opnieuw toeristen naar Hoogeveen kunnen lokken en bewoners behouden. Dat buitenbad moet dan eigendom zijn van de gemeente Hoogeveen en kan dan worden geëxploiteerd door de gemeente, stichtingen en commerciële partijen, echter op voorwaarde van redelijke tarieven, zodat ook de inwoners van Hoogeveen met een kleinere beurs en uitkeringsgerechtigden van deze broodnodige voorziening gebruik kunnen maken.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

Geef een reactie