Tarief bij gemeente om te trouwen duurder geworden

Hoogeveen – De kosten voor een gemeentelijke trouwceremonie op maandag tot en met donderdag zijn in Drenthe in de afgelopen twee jaar met 11% toegenomen. Een “vrijdagceremonie” werd zelfs 12,1% duurder. Vooral in de gemeenten Meppel en Assen namen de kosten voor trouwen in een gemeentehuis flink toe. Dit en meer blijkt uit onderzoek van ThePerfectWedding.nl naar trouwkosten in 2021.

Sterkste toename in Meppel
Met name de gemeente Meppel stuwt de gemiddelde toename omhoog. Daar steeg het tarief voor een bruiloft op maandag tot en met donderdag in twee jaar tijd met 59,4%: van 314,76 euro in 2019 tot 501,61 euro in 2021. Ook in Assen (+23,5%) nam het tarief sterk toe. In Hoogevene stegen de kosten voor trouwen door de week(maandag t/m donderdag ) van €344 euro in in 2019  naar €370,95 in 2021

Jawoord het duurst in Assen
De duurste ceremonie van Drenthe is op zondag in Assen. Een bruidspaar betaalt dan 1.013,54 euro om elkaar het jawoord te geven in het gemeentehuis. Ook in Hoogeveen (887,85 euro op zaterdag) en Meppel (846,25 euro op zaterdag) zijn de tarieven hoog.

In Emmen betalen bruidsparen het minst, namelijk 161,45 euro voor een ceremonie op maandag tot en met donderdag. Daarna zijn Noordenveldse bruidsparen het goedkoopst uit met een doordeweekse ceremonie: 269,05 euro.

Enkel Borger-Odoorn geeft duidelijkheid wijzigingskosten
Vanwege de coronamaatregelen kiezen veel bruidsparen er regelmatig voor om hun bruiloft uit te stellen. Toch geeft alleen de gemeentewebsite van Borger-Odoorn duidelijkheid over de kosten die zij rekenen voor het verplaatsen van de ceremonie (10% van de ceremoniekosten).

Bij de andere elf gemeenten is het onduidelijk of en hoeveel kosten zij hiervoor in rekening brengen en onder welke voorwaarden. Over annulering bieden Drentse gemeenten vaker informatie: in Meppel, Tynaarlo en Borger-Odoorn worden hiervoor kosten gerekend, variërend van 10% van de legeskosten in Borger-Odoorn tot 87,25 euro in Meppel.

Gemeente Hoogeveen gaat bezuiniging op voltrekken gratis huwelijk/geregistreerd partnerschap

 

Het college heeft een nieuw reglement burgerlijke stand vastgesteld. Dat moet een bezuiniging opleveren op het gratis huwelijk. Er waren twee opties: de gratis huwelijk/geregistreerd partnerschap voltrekking en de voltrekking met volledige ceremonie.

Door aanpassingen in de ceremonie van het gratis huwelijk kunnen de kosten worden verlaagd. Hierdoor ontstaat er ruimte om een nieuwe voltrekkingsvorm toe te voegen, waarmee de opbrengst kan worden verhoogd.

Door het vaststellen van het nieuwe reglement geeft het de inwoners keuze uit drie ceremonie-opties voor huwelijken/geregistreerd partnerschap (zonder ceremonie, met een eenvoudige ceremonie en tot slot met een ceremonie) en waarbij de leges meer in verhouding zijn met de uitvoering.

Dit regelement bevat de volgende wijzigingen
a. De eenvoudige ceremonie bij gratis huwelijken vervalt;
b. De eenvoudige ceremonie als nieuwe voltrekking-optie toe te voegen;
c. kosten beter laten aansluiten op de verschillende voltrekking-opties.

Het aanbieden van de gratis huwelijken/geregistreerd partnerschap vonden voorheen plaats in de trouwzaal. Het huwelijk werd door een buitengewone ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) voltrokken. Hierbij was ook een bode aanwezig. Deze gratis huwelijken vonden plaats op de woensdagochtend om 09:00 uur en 09:15 uur.

Met het nieuwe reglement worden de gratis huwelijken/geregistreerd partnerschap anders georganiseerd. Zo vindt deze niet meer plaats in de trouwzaal maar in een commissiekamer. Het huwelijk wordt voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand (ABS) en op dezelfde tijdstippen zonder ceremonie.

Om de inwoners wel de gelegenheid te geven om in de trouwzaal, in het bijzijn van een BABS te trouwen of partnerschap te registreren, is de optie huwelijksvoltrekkingen eenvoudige plechtigheid in het leven geroepen. Deze vinden plaats op dinsdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur waarbij de ceremonie maximaal 20 minuten duurt. Uiteraard blijft het ook mogelijk om huwelijksvoltrekkingen/geregistreerd partnerschap met ceremonie op andere locaties en momenten vast te leggen. De kosten voor de optie huwelijksvoltrekking/geregistreerd partnerschap met eenvoudige plechtigheid worden leges in rekening gebracht. De leges bedragen €161,25 zoals opgenomen is in de leges verordening 2021.

Door het aanpassen van de gratis huwelijken realiseert de gemeente een besparing van €3.000,- per jaar

Foto: Schonewille fotografie

Deel dit bericht!

Geef een antwoord