Gezondheid

Aantal positieve testuitslagen in Drenthe is nog steeds hoog: weekoverzicht 26 april t/m 2 mei

Het aantal positieve testuitslagen in Drenthe is nog steeds hoog en de afgelopen week zelfs weer iets gestegen. Dat kan ook gevolgen hebben voor de instroom van COVID-19 patiënten in ziekenhuizen de komende periode. Met de komst van de Britse variant zien we landelijk dat er meer jongere mensen met COVID-19 in het ziekenhuis of op de IC intensive care worden opgenomen dan tijdens de eerste en tweede golf.

Ondertussen neemt de vaccinatiesnelheid toe en is het effect van vaccineren steeds meer zichtbaar. Er zijn bijna geen besmettingen meer in verpleeghuizen en we zien een sterke daling binnen de groep mobiele thuiswonenden. 65-plussers die nog geen vaccinatie-afspraak hebben gemaakt, kunnen dat alsnog doen via coronavaccinatie-afspraak.nl. Verder wordt het met de huidige versoepelingen op veel plekken drukker. Voorkom besmettingen en houd je aan de maatregelen.

Aantal vaccinaties 
Vaccineren zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt door corona (wat ziekenhuisopnames helpt voorkomen). Naast GGD’en, vaccineren ook ziekenhuizen, langdurige zorginstellingen en huisartsen. Voor een goede bescherming krijgen de meeste gevaccineerde mensen een tweede vaccinatie. Had je de afgelopen 6 maanden een positieve testuitslag, dan voldoet meestal één vaccinatie (lees de uitzonderingen op de website van het RIVM).

  • Tot nu toe zijn in totaal door GGD’en 133.011 vaccinaties gezet bij 99.483 Drentse inwoners.
  • De afgelopen week zijn er 18.166 vaccinaties gezet door GGD Drenthe.
  • In totaal, van 6 januari tot en met 2 mei, zette GGD Drenthe er 125.575.

In welke volgorde en met welk vaccin inwoners gevaccineerd worden, wordt landelijk bepaald. Die informatie is te vinden op de website van Rijksoverheid. Je krijgt automatisch een uitnodiging, zodra je in aanmerking komt.

 

Aantal positieve testuitslagen 

  • Het verloop van het aantal positieve testen in Drenthe, de omliggende regio’s en landelijk van de afgelopen week is samengevoegd in een grafiek.
  • Het aantal positieve testuitslagen is de afgelopen week licht gestegen van 866 naar 890. Dat is een stijging van 3%.
  • Het gemiddeld aantal besmettingen per 100.000 inwoners was in de afgelopen week 180.

In de drie Noordelijke provincies is het gecombineerde reproductiegetal gedaald van 1.07 (vorige week) naar 0.89 op 28 april. Dat wil zeggen dat 100 mensen met het coronavirus samen 89 andere mensen besmetten. In Nederland was het reproductiegetal 1.03 (15 april). Hoe lager het reproductiegetal, hoe sneller het aantal besmettingen kan dalen.

Ziekenhuisopnames 

 

Testen
GGD Drenthe biedt op alle locaties PCR-testen. Antigeentesten (ook wel sneltesten genoemd) worden gebruikt op beide locaties in Assen, in Emmen en in Meppel (alleen niet in Hoogeveen). Beide testen zijn altijd gratis bij de GGD. Je kunt in Drenthe snel terecht voor een betrouwbare test en de uitslag volgt snel (het snelst met DigiD). Bij een antigeentest vaak binnen 2 uur en bij een PCR-test binnen 24 uur. Je krijgt automatisch bericht, ook voor je kind. Heb je geen DigiD of wil je telefonisch de uitslag horen, dan duurt het vaak wat langer.

Bel alléén 0592-709709 wanneer je uitslag er na 4 (antigeen) of 48 uur (PCR) nog niet is. 

  • In de afgelopen week hebben 11.292 Drentse inwoners zich laten testen. Dat is 12% minder dan de week ervoor (12.782).
  • Van alle testen die GGD Drenthe doet, was de afgelopen week 8,4% positief (vorige week 6,9%).

Laat je bij klachten altijd testen door de GGD. Zelftesten zijn alleen om te testen zonder klachten, bijvoorbeeld als thuiswerken geen optie is en je wel extra voorzichtig wilt zijn. Het resultaat van een zelftest is minder betrouwbaar dan van een test in de teststraat. Neem je verantwoordelijkheid en blijf je aan de basisregels houden. En geef een positieve testuitslag altijd door aan de GGD. Maak hiervoor bij voorkeur een (her)testafspraak via 0800-1202 (8-20.00u) of bel met 0592-709709.

Zie ook:

Geef een reactie