Dalende trend in Drenthe zet door: Ontwikkelingen COVID-19 in Drenthe (weekoverzicht 19 t/m 25 april)

Landelijk en in onze omliggende regio’s zien we nog steeds een stijgende lijn van positief geteste inwoners. Maar de dalende trend in Drenthe zet door: het aantal positieve testuitslagen is ook deze week iets lager. Deze daling zien we vooral bij de 60-plussers. Het reproductiegetal in Noord Nederland baart wel zorgen (1,07). Dat betekent dat 100 mensen met corona samen 107 mensen besmetten en dat de verspreiding dus toeneemt. Ook blijft de druk in de ziekenhuizen onverminderd hoog. Er zijn zorgen over de gevolgen van het versoepelen van de maatregelen. Versoepelen betekent dat het nog belangrijker wordt om je goed aan de basismaatregelen te houden.

Aantal vaccinaties 
Vaccineren zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt door corona (wat ziekenhuisopnames helpt voorkomen). Naast GGD’en, vaccineren ook ziekenhuizen, langdurige zorginstellingen en huisartsen.

 • Donderdag 22 april is de 100.000ste vaccinatie gezet door GGD Drenthe. Het gaat om eerste en tweede vaccinaties, bij Drenten, maar ook bij inwoners van andere regio’s. Andersom worden sommige Drenten ook in andere regio’s gevaccineerd.
 • Tot nu toe zijn in totaal door GGD’en 113.768 vaccinaties gezet bij 82.717 Drentse inwoners.
 • De afgelopen week zijn er 13.520 vaccinaties gezet door GGD Drenthe.
 • In totaal, van 6 januari tot en met 25 april, zette GGD Drenthe er 107.410.

In welke volgorde en met welk vaccin inwoners gevaccineerd worden, wordt landelijk bepaald. Die informatie is te vinden op de website van Rijksoverheid. Je krijgt automatisch een uitnodiging, zodra je in aanmerking komt. 

Aantal positieve testuitslagen
Het verloop van het aantal positieve testen in Drenthe, de omliggende regio’s en landelijk van de afgelopen week is samengevoegd in een grafiek.

 • Het aantal positieve testuitslagen is de afgelopen week verder gedaald van 904 naar 866. Dat is een daling van 4%. De daling is iets minder sterk dan vorige week (7,4%). De daling zien we vooral bij inwoners van 60 jaar en ouder. Het aantal clusters (3 of meer gerelateerde besmettingen) zien we bijna niet meer in de zorg, maar nam de afgelopen week wel toe bij organisaties (op het werk) en op scholen.
 • Het gemiddeld aantal besmettingen per 100.000 inwoners was vorige week 183, nu 175.
 • In de drie Noordelijke provincies is het gecombineerde reproductiegetal gestegen van 0,98 naar 1,07 op 21 april. Dat wil zeggen dat 100 mensen met het coronavirus samen 107 andere mensen besmetten en dat de verspreiding dus toeneemt.

Bekijk deze grafiek met het verloop van het relatieve aantal besmettingen per leeftijdsgroep in de afgelopen weken.

Ziekenhuisopnames 

 • Het aantal bezette bedden blijft zorgelijk in Noord Nederland, met name op de IC. In maart schommelde het aantal bezette bedden op de IC in de Drentse ziekenhuizen rond de 8-11 per dag, in april is de bezetting gestegen naar 12-16 bedden per dag.
 • Op 23 april lagen 27 patiënten op de verpleegafdeling (vorige week 24).
 • Het aantal patiënten op de IC was 15 (vorige week 12).

Door de noordelijke ziekenhuizen worden regelmatig patiënten overgenomen uit andere regio’s om de druk op de ziekenhuizen in Nederland evenredig te verdelen. 

Testen
GGD Drenthe biedt op alle locaties PCR-testen. Antigeentesten (ook wel sneltesten genoemd) worden inmiddels gebruikt op beide locaties in Assen, Emmen en Meppel. Beide testen zijn altijd gratis bij de GGD. Je kunt in Drenthe snel terecht voor een betrouwbare test en de uitslag volgt snel (het snelst met DigiD). Bij een antigeentest vaak binnen 2 uur en bij een PCR-test binnen 24 uur. Je krijgt automatisch bericht, ook voor je kind. Heb je geen DigiD of wil je telefonisch de uitslag horen, dan duurt het vaak wat langer.

Bel alléén 0592-709709 wanneer je uitslag er na 4 (antigeen) of 48 uur (PCR) nog niet is. 

 • In de afgelopen week hebben 12.497 Drentse inwoners zich laten testen. Dat is 7% minder dan de week ervoor (13.433).
 • Van alle testen die GGD Drenthe doet, was de afgelopen week 6,9% positief (vorige week 6,4%); dit wordt het vindpercentage genoemd.

Er zijn inmiddels ook zelftesten verkrijgbaar, om te testen zonder klachten, bijvoorbeeld als thuiswerken geen optie is. Het resultaat (positief én negatief) is echter minder betrouwbaar dan een test in de teststraat. Blijf je daarom aan de basisregels houden en geef een positieve testuitslag altijd door aan de GGD. Maak hiervoor bij voorkeur een (her)testafspraak via 0800-1202 (8-20.00u) of bel met 0592-709709.

Zie ook:

Deel dit bericht!

Geef een antwoord