100.000ste coronavaccinatie door GGD Drenthe

Donderdag 22 april wordt de 100.000ste vaccinatie gezet door GGD Drenthe. De levering van vaccins bepaalt hoeveel we kunnen prikken. Qua locaties en personeel zijn we al geruime tijd klaar voor veel meer. In dit bericht een terugblik op de eerste 100.000 en een vooruitblik op de volgende 100.000 (en meer). Dat aantal zal, zoals het nu lijkt, al snel kunnen volgen.

100.000 door GGD Drenthe
Deze eerste 100.000 is het totaal aantal prikken dat GGD Drenthe heeft gezet, sinds de start in januari, op de locaties in Assen, Emmen en Hoogeveen. Het gaat om eerste en tweede vaccinaties, bij Drenten, maar ook bij inwoners van andere regio’s. Andersom worden sommige Drenten ook in andere regio’s gevaccineerd. In totaal zijn er nu (tot en met 20-4) 97.359 Drenten gevaccineerd door een GGD.

Doelgroepen die gevaccineerd worden door de GGD
GGD’en vaccineren tot nu toe zorgmedewerkers langdurige zorg, mensen geboren in en voor 1954 (1955 ontvangt volgende week de uitnodigingsbrief), mensen met Syndroom van Down en mensen met een BMI hoger dan 40. De vaccineerders ervaarden het contact met deze mensen op de vaccinatielocaties als heel positief. Voor sommigen gevaccineerden is het hun eerste ‘uitstapje’ sinds tijden en een aantal heeft er weer en wind voor moeten doorstaan. Voor iedereen deden en doen de medewerkers van de GGD hun uiterste best om alles zo goed mogelijk te faciliteren en te ondersteunen waar mogelijk. En natuurlijk zaken aan te passen op basis van waardevolle feedback die werd ontvangen.

Honderden extra GGD-medewerkers
GGD Drenthe heeft honderden extra mensen aangenomen voor de bestrijding van corona. Voor bron- en contactonderzoek, testen, de regionale informatielijn en het vaccineren. De vaccineerders prikken momenteel tussen de 15-17.000 vaccinaties per week. Het gehele proces is een samenwerking van vele partijen, zoals Veiligheidszorg Drenthe en stewardessen van Transavia en KLM voor de ontvangst, Veiligheidsregio Drenthe/Brandweer, Wilhelminaziekenhuis Assen, het Noorderpoortcollege, apothekers, gemeenten en meer. Samen tegen corona.

Flexibel uit te breiden locaties
GGD Drenthe is al geruime tijd klaar om veel meer te vaccineren. Zowel wat personeel als locaties betreft. De bestaande drie locaties worden nog maar gedeeltelijk gebruikt en een vierde locatie is zo goed als klaar voor gebruik.

  • De eerste vaccinatielocatie, bij de TT in Assen, kan uitbreiden van 10 naar 16 vaccinatie(loop)straten.
  • De tweede locatie, in Emmen, heeft nu 8 straten actief en 8 straten standby staan.
  • De locatie in Hoogeveen heeft twee ‘vleugels’. Eén daarvan is in gebruik, de andere stond steeds stand-by en wordt vanaf volgende week 2 dagen per week ook gebruikt.
  • De locatie in Meppel is inmiddels ook opgeleverd en bijna volledig ingericht. Zodra er meer vaccin geleverd wordt, kan deze ook open met 12 straten.

Van 15.000 nu naar 60.000 vaccinaties per week begin juni
Alle locaties bij elkaar heeft GGD Drenthe binnenkort 61 vaccinatie(loop)straten. Doordat de doelgroep verjongt en minder vooraf langs een arts hoeft én processen steeds efficiënter worden ingericht, kunnen we hiermee naar verwachting straks 7140 – 8540 mensen per dag vaccineren. Begin juni kunnen dit in totaal rond de 60.000 vaccinaties per week zijn. Dat is ongeveer vier keer zoveel als nu.

We zijn er klaar voor
Het wachten is op de grotere levering van vaccins. De GGD gaat niet over wie wanneer en welk vaccin krijgt. Dat wordt landelijk bepaald. Zie Wanneer krijg ik een vaccinatie tegen het coronavirus? | Rijksoverheid.nl voor meer informatie daarover.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord