Jeugdschutters Hoogeveensche Schietvereniging halen beiden zilver op NK

Hoogeveen – Zaterdag 30 juni en zondag 1 juli werd in het sportcentrum Valkenhuizen in Arnhem door de beste luchtgeweer- en luchtpistoolschutters uit Nederland in verschillende categorieën gestreden om de Nederlandse titels.

Voor de Hoogeveensche Schietvereniging waren zes schutters uitgenodigd door de KNSA, vijf geweerschutters en één pistoolschutter. Veteranen Pistoolschutter Willem Huttinga had een mindere dag wat resulteerde in een 14e en laatste plaats met een score van 337 punten.

Bij het onderdeel 10 meter Luchtgeweer Veteranen waren drie schutters uitgenodigd, Geert Duinkerken, Gerrit Jan Somberg en Nico van Winden. Geert wist met een score van 371 punten een keurige 11e plaatst te halen, Gerrit Jan werd met een score van 353,9 punten 22e en Nico met een score van 313,5 punten eindigde op de 27e plaats.

De beide uitgenodigde jeugdschutters Daphne van Leeuwen en Stefan van de Belt van de Hoogeveensche Schietvereniging hebben de vereniging ook dit jaar weer goed op de kaart gezet en konden allebeide weer hoge ogen scoren in hun klasse.
Daphne wist zich in de klasse luchtgeweer Junioren-B dames met een score van 381,2 punten keurig op een derde plaats te kwalificeren bij de beste 8 die vervolgens in een Olympische finale mochten uitmaken wie uiteindelijk met het goud, zilver en brons naar huis gaat.
In een spannende finale waarin Daphne nog een aantal keren van plek verwisselde wist ze uiteindelijk met een score van 231,5 punten de tweede plaats en een zilveren medaille te halen. Het spande er echter heel lang om, na 22 van de 24 schoten stond Daphne gelijk met de nummer drie en moest een extra barrage-schot uitmaken wie op de derde plek af zou vallen of niet. Daphne wist haar zenuwen het beste in bedwang te houden met uiteindelijk de zilveren medaille als resultaat.

Stefan werd afgelopen zaterdag voordat hij met zijn wedstrijd begon eerst nog gehuldigd tijdens de jaarlijkse huldiging voor recordhouders voor het Nederlandse record dat hij vorig jaar september wist te behalen bij het onderdeel luchtgeweer 3-houdingen Junioren-A heren.

Als laatste van de zaterdag schoten de luchtgeweer Junioren-A heren hun kwalificatie wedstrijd. In een spannende wedstrijd waarbij er tussen de nummer drie en nummer vijf maar 3-tiende punt verschil zat wist Stefan zich met een score van 602,1 punten als vierde te kwalificeren voor de Olympische finale.
In deze finale wisselden de schutters regelmatig van plek. Na 14 van de 24 schoten stond Stefan op hetzelfde punten aantal als de uiteindelijke nummer drie. Bij de twee daarop volgende schoten gebeurde er iets unieks. De eerste drie schutters op dat moment schoten alle drie eerst een 10,3 en daarna een 10,7 waardoor de onderlinge verschillen na 16 schoten nog hetzelfde was.

Uiteindelijk wist Stefan na 24 schoten met een keurige score van 240 punten de tweede plaats en een zilveren medaille te halen. Beide jeugdschutters mogen terugkijken op een zeer geslaagd wedstrijdseizoen 2017-2018.

Het schietseizoen wat betreft wedstrijden is nu afgelopen. De wedstrijden beginnen medio september weer. Enkele leden zijn nog bezig met de interne competitie.

Daarom zijn belangstellenden in de schietsport nog steeds op dinsdag vanaf 19.00 uur welkom in het clubgebouw aan de Achteromsedijk 8g. Men hoeft geen eigen wapen te bezitten, die wordt door de vereniging beschikbaar gesteld.