Julian Mol maakt stappen als jeugdtrainer

Als voetballer doet Julian Mol komend seizoen voorlopig een stapje terug en gaat hij spelen in het tweede zaterdagteam van Hoogeveen. Als trainer hoopt hij echter weer stappen vooruit te maken. Komend seizoen heeft hij de JO15-1 van VV Hoogeveen onder zijn hoede. Daarnaast hoopt hij snel de trainerscursus te kunnen hervatten.

“Ik heb drie jaar de JO13-1 getraind en maak nu dus de stap naar de JO15-1”, vertelt de aanvaller die bij alle drie Hoogeveense clubs speelde. “Voordeel is dat ik een groot aantal jongens hierdoor al ken. Daarnaast komen er ook een aantal nieuwe jongens bij. Toen de club mijn vroeg om dit te gaan doen, stond ik er ook meteen voor open.”
Ook voor Mol is alles anders op dit moment. “De focus ligt nu volledig op de trainingen. Dat is natuurlijk wel totaal anders dan wat je gewend bent. Normaal focus je je natuurlijk op de wedstrijden en daar doe je het natuurlijk ook allemaal voor. Uit de wedstrijden pak je ook momenten om op te gaan trainen. Dat is er nu allemaal niet.”

Creativiteit

Aan creativiteit echter geen gebrek, al treedt de verzadiging snel toe. “Je moet wat andere activiteiten verzinnen zoals onderlinge partijtjes op de club. Daar word je op den duur echter ook wel flauw van. Spelers willen graag tegen een andere kleur spelen dan telkens tegen ‘blauwe’ clubgenoten. Het is voor ons allemaal nieuw en we zullen er mee moeten dealen voorlopig.”
De vraag is of de huidige situatie ook gevolgen heeft voor de ontwikkeling van de spelers. “We proberen wel continu het niveau vast te houden en door te ontwikkelen op de training. Ze hebben echter geen wedstrijddruk en je kunt ook niet testen of datgene je op de training hebt behandeld ook daadwerkelijk is geland.”

Goede structuur

Mol is zeer te spreken over de kwaliteitsslag die er binnen Hoogeveen is gemaakt. “Er is onder leiding van Marco de Grip een goede structuur aangebracht binnen de jeugdopleiding. Als trainers krijg je ook volop de gelegenheid je te ontwikkelen. Zo volg ik samen met Hicham Ziyech ook een KNVB-trainerscursus. Helaas is dat ook allemaal stilgevallen. Hopelijk kunnen we dat straks allemaal weer oppakken.”
De cursus levert Mol veel op. “Normaal kijk je naar een wedstrijd en zie je dingen. Doordat je getraind wordt door een echte KNVB-coach, in mijn geval Gert Heerkes, leer en zie je toch weer hele andere dingen waar je normaal minder op let. Hetzelfde geldt voor de manier waarop je de trainingen indeelt en je moet focussen op bepaalde doelstellingen.”

Deel dit bericht!

Geef een antwoord