Mensen maken Hoogeveen – Billy Joe Veldman

Het vrijwilligersbestand van Stichting Welzijnswerk Hoogeveen kent een groot aantal vrijwilligers. In allerlei soorten en maten en in verschillende werkvelden. Billy Joe Veldman is één van de mensen die zich onbaatzuchtig inzet voor de medemens. De passie van de 25-jarige Veldman, in het dagelijks leven pedagogisch medewerker, ligt bij het werken met kinderen. “Werken met kinderen is wel mijn ding. Het is fantastisch als er 40 a 50 blije kinderen om je heen rennen.”, vertelt Veldman enthousiast.

Wat heb je zoal gedaan op het gebied van vrijwilligerswerk?
Ik ben onder andere actief als gecertificeerd Citytrainer. Als Citytrainer ben je eigenlijk een soort van inspiratiebron voor jongeren. Je helpt ze op weg door sportieve en culturele activiteiten aan te bieden. Als getrainde Citytrainers kunnen we in samenspraak met de jongerenwerkers verschillende activiteiten aanbieden. SWW heeft een breed netwerk. Dat zie ik als een groot voordeel. Als Citytrainer kunnen we daar gebruik van maken. Het is mooi om met jongerenwerkers een bepaalde activiteit neer te zetten in een bepaalde wijk. Je merkt dat wanneer jongeren niets aangeboden krijgen ze ook niets gaan doen. Met georganiseerde activiteiten kan je als jongere zijnde je eigen kwaliteiten ontdekken. We zeggen tegen ze: ga kijken waar je goed in bent en samen kijken we vervolgens waar we je in kunnen ondersteunen. Verder houd ik mij bezig met het aanbieden van basketball clinics. Wat ik ook al jaren doe is het helpen begeleiden van het sport- en cultuurkamp, wat vanuit SWW en de gemeente ieder jaar wordt georganiseerd. Vanaf het begin (2011) heb ik daaraan meegeholpen als vrijwilliger, maar door de jaren heen heb ik mij ontwikkeld tot professional. Het sport- en cultuurkamp is bedoeld voor kinderen die niet op vakantie kunnen en financieel niet de mogelijkheid hebben om met vakantie te gaan. Een weekje weg zijn van alles is in mijn ogen dan wel heel belangrijk voor een kind.

Wat vind je leuk aan vrijwilligerswerk?
Iets doen voor een ander waar een ander gelukkig van kan worden zonder dat je daar een vergoeding voor krijgt, maar wel een glimlach of een vriendschap. Als je iets voor de jeugd doet dan krijg je erkenning en gaan ze vaak naar je opkijken. Mijn normen en waarden integreer ik in activiteiten. Je probeert de jeugd zodoende iets bij te brengen. De erkenning die je dan krijgt is dat ze daar na 5 jaar soms nog op terugkomen. Dat geeft een geweldig gevoel.

Hoe zou je mensen aanmoedigen om vrijwilligerswerk te gaan doen?

Mijn eigen motto is: een glimlach van een kind is het grootste geluk. Het hoeft niet per se een kind te zijn waar je iets voor doet, het mag natuurlijk ook een jongere of een oudere zijn. Zonder financieel belang iets kleins doen, waardoor kinderen opbloeien en hun eigen visie ontwikkelen over hoe ze naar dingen kijken is onbetaalbaar. De uitstekende samenwerking met de jongerenwerkers wil ik daarin ook benoemen. Toen ik 10 jaar geleden ben begonnen bij SWW had ik goed contact met de jongerenwerkers en dat is nog steeds zo. Het is prachtig om van elkaar te leren. Elkaar versterken is enorm belangrijk.

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die twijfelen om vrijwilligerswerk te gaan doen?
Daar zou ik tegen willen zeggen: wat is nou een uurtje per week? Voor jezelf waarschijnlijk weinig, maar voor die ander die jouw hulp nodig heeft kan dit heel veel betekenen.

Wat is je ervaring met SWW als organisatie?
Zoals gezegd ben ik ondersteuner van jongerenwerkers. Ze hebben allemaal mijn telefoonnummer. Als er wat is dan bellen ze me. Ze weten na al die jaren wat ze aan me hebben, omdat ik meerdere activiteiten voor ze heb gedaan. Er heerst binnen SWW een gemoedelijke sfeer. Alles kan en alles mag. Bij iedereen kan je je ei kwijt. In mijn beginperiode was ik meer met mezelf bezig en met mijn eigen problematiek. Ze boden me destijds ondersteuning en na zoveel jaar later ben ik er nog steeds en probeer ik nu anderen te helpen. Ze weten bij SWW hoe ze mij kunnen inzetten en wanneer.

Wat zijn je eigen ambities op het gebied van vrijwilligerswerk?
In principe sta ik voor alles open. Het is een verrassing wat de toekomst gaat brengen.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord