Opinie: Verkiezingsuitslag

Bij het doornemen van de uitslag voor de Tweede Kamer verkiezingen van 15, 16 en 17 maart 2021 betreffende Hoogeveen valt me op de enorme waslijst aan partijen: 35.

Dat viel me al op in het stembureau in Hoogeveen, mijn kleine armen zijn binnenkort te kort om de lijst volledig te omvatten. De vele (splinter) partijen geven aan dat er weinig eensgezindheid is. Er is ook geen brede volkspartij die het voor iedereen opneemt. Traditionele partijen zoals het PVDA en CDA hebben stemmen verloren die zijn gegaan naar populistische partijen zoals Forum voor Democratie en PVV. Dat zijn vooral proteststemmers. Logisch natuurlijk, steeds meer mensen komen in zware financiële, psychische en sociale problemen en er is weinig vertrouwen in coalitiepartijen.

De teleurstelling in het CDA en de Christen unie op gemeentelijk niveau klinkt door in de landelijke verkiezingen: Het vorige college in Hoogeveen heeft namelijk met Gemeentebelangen veel schade berokkend, waarvan vooral de laagste betaalden, minima en hulpvragers de klos zijn. Ik vind het daarom teleurstellend dat het VVD ook in Hoogeveen weer op de eerste plaats staat. Dat is vreemd gezien het harde beleid wat de VVD voorstaat en de leugens van
Mark Rutte. Hij weet iedereen met zijn stoere praat in te palmen: ‘Samen sterker verder’.

Het geeft de illusie er bij te horen terwijl het in feite niets zegt over inhoud en principes. Of is iedereen betoverd door de toffe WhatsApp-stickers met teksten als ‘lachen man’.? Onder het VVD is de zorg, huisvesting en het onderwijs verkocht aan het bedrijfsleven en hebben organisaties die publieke voorzieningen verzorgen, zoals pensioenmaatschappijen, vooral plaats gemaakt voor beleggingsmaatschappijen.
Aangezien veel mensen op de VVD stemmen wijst dit er volgens mij op dat circa 50 procent van de kiezers in Hoogeveen het niet interesseert hoe de zwakkeren er voor staan. Anders zouden partijen als de SP waarschijnlijk ook wel hoger hebben gescoord.

Dat wijst op toenemende tegenstellingen. Een deel die zich goed handhaaft qua werk en inkomen schaart de gelederen om zich in hun ogen te weren tegen de “minimalijders”.
Het resultaat van jarenlang liberaliseren, reorganiseren, bezuinigen, privatiseren, megaprojecten, handjeklap met ondernemers is in Hoogeveen is paradoxaal een overheid die niet meer in staat is alle mensen te bieden wat daadwerkelijke vrijheid vraagt.

Spijtig is dat de gemeente Hoogeveen de kwetsbaren als sluitstuk van de rekening ziet. Want de gemeente Hoogeveen moet juist meer investeren in kansarmen wat betreft scholing, begeleiding, zorg, huisvesting, werk en inkomen in de toekomst zodat die in de complexe wereld kunnen meekomen en gezond blijven in plaats van verder op een zijspoor te komen.

Dat is niet alleen socialer, maar komt ook de stabiliteit en welzijn in Hoogeveen ten goede.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

Deel dit bericht!

Geef een antwoord