Steeds vaker ‘goedkopere’ koopwoningen die worden opgekocht door private partijen

Dat de woningmarkt op het moment overspannen gedrag vertoont, zal niemand zijn ontgaan. We zien dat huizenprijzen overboden worden en dat jongeren totaal niet meer aan bod komen. Het aanbod is blijkbaar erg krap, anders zouden deze signalen op het ogenblik de markt niet bepalen. Ook constateert de fractie van het CDA dat er maar mondjesmaat aanbod komt in de vorm van nieuwbouw. “We worden veel benaderd door inwoners die hun zorgen met ons delen”, aldus Bert Otten, raadslid CDA Hoogeveen.

 

Zo zijn er bij het CDA signalen binnen gekomen dat er steeds vaker ‘goedkopere’ koopwoningen worden opgekocht door private partijen die deze woningen daarna verhuren. Dit zijn veelal de woningen waar starters in het verleden nog enigszins voor in aanmerking kwamen. Ook vindt het CDA ruimtelijke procedures voor nieuwe plannen wel heel erg lang duren. “Er zijn projecten waar we al jaren over praten”, vult CDA-raadslid Aaf-Tineke Bisschop-Hiemstra aan. Voldoende aanleiding voor de raadsleden om enkele schriftelijke vragen te stellen aan het college.

 

Bijvoorbeeld of het college beeld heeft van de ontwikkeling van de woningmarkt in Hoogeveen?

Zowel wat betreft de sociale huursector als de koopwoningen? En of het college bekend is met het opkopen van woningen door private partijen in Hoogeveen? Ook wil het CDA graag weten of het college mogelijkheden ziet om starterswoningen weer voor starters beschikbaar te krijgen? Tot slot, zijn vragen gesteld over de duur van de lopende bestemmingsplannen van Nijstad Oost en van de nieuwbouw in Noordscheschut en vraagt men zich af of de huidige woonvisie niet moet worden herzien, nu de woningmarkt er op dit moment toch zo anders uitziet. “We vinden het belangrijk dat er ad-rem wordt ingespeeld op de veranderende vraag in de woningmarkt in het algemeen en de lokale ontwikkelingen in het bijzonder”, besluit Otten.

Deel dit bericht!

3 gedachten over “Steeds vaker ‘goedkopere’ koopwoningen die worden opgekocht door private partijen

 • 7 april 2021 om 19:09
  Permalink

  Gewoon kopers verplichten dat hun alleen in de woning mogen wonen de komende 15 jaar en deze niet verhuurd/uitgeleend/airbnb mag worden aan derden

 • 8 april 2021 om 07:33
  Permalink

  @waarheid.
  Dit is inderdaad een goede oplossing, maar dat is ook al eerder geopperd in de Tweede Kamer. Mara tot op heden nog niet uitgevoerd. Als het zo doorgaat in Nederland, dat wordt goed wonen een luxe, i.p.v. een betaalbaar recht. Zonder huurtoeslag kunnen maar weinigen het zich veroorloven om binnenkort 50% van het nettoloon aan woonlasten te moeten ophoesten. Maar helaas, onze politici lossen niets op, schuiven alles vooruit, ten nadele van de werkende en oudere (AOW) burger.

 • 8 april 2021 om 08:19
  Permalink

  Lijkt me goede berichtgeving. Ik heb ook al verhaald over toestanden met jaren 60 koopflats.
  Rumoer van grote gezinnen van huurders. Huurders die zich niet verantwoordelijk voelen voor de flat. Ook huisjesmelkers, w.o. particuliere beleggers, die alleen maar huurpenningen incasseren.
  Slecht onderhoud. Woeker huren e.d.. Volgende stap is grote immigranten gezinnen huisvesten met alle ellende van dien. Dus er moet actie van de overheid komen. N.B. er zijn ook wel fatsoenlijke huurders. Maar het gaat er om het algemene regels op te stellen om wantoestanden te voorkomen.

Geef een antwoord