Gezondheid

Druk op de capaciteit in de ziekenhuizen blijft hoog: weekoverzicht 29 maart – 4 april

Na weken van een stijgend aantal positieve testuitslagen is in de afgelopen week het aantal positieve testen gedaald bij alle leeftijdsgroepen. Deze daling komt mogelijk doordat minder mensen zich hebben laten testen tijdens het Paasweekend. De komende dagen zal duidelijk worden of de daling in het aantal positieve testuitslagen doorzet. Als gevolg van de vele besmettingen blijft in Noord Nederland de druk op de capaciteit in de ziekenhuizen hoog, met name op de IC. De basisregels zijn nog ontzettend belangrijk, ook na een negatieve test of zelftest. Laat je altijd bij de GGD testen wanneer je klachten hebt, wanneer je contact had met iemand met corona en wanneer je tot de risicogroep behoort of daarmee werkt.

Aantal vaccinaties 
Vaccineren zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt door corona (wat ziekenhuisopnames helpt voorkomen). Naast GGD’en, vaccineren ook ziekenhuizen, langdurige zorginstellingen en huisartsen. Voor een goede bescherming krijgen de meeste gevaccineerde mensen een tweede vaccinatie. Had je de afgelopen 6 maanden een positieve testuitslag, dan voldoet meestal één (lees de uitzonderingen op de website van het RIVM).

 • Tot nu toe zijn in totaal door GGD’en 71.996 vaccinaties gezet bij 50.890 Drentse inwoners.
 • De afgelopen week zijn er 11.931 vaccinaties gezet door GGD Drenthe.
 • In totaal, van 6 januari tot en met 4 april, zette GGD Drenthe er 69.713.

In welke volgorde en met welk vaccin inwoners gevaccineerd worden, wordt landelijk bepaald. Die informatie is te vinden op de website van Rijksoverheid. Je krijgt automatisch een uitnodiging, zodra je in aanmerking komt.

Aantal positieve testuitslagen
Het verloop van het aantal positieve testen in Drenthe, de omliggende regio’s en landelijk van de afgelopen week is samengevoegd in een grafiek.

 • Het aantal positieve testuitslagen is de afgelopen week gedaald van 1.415 naar 1.040. Dat is een daling van 27%. We testten ook 20% minder dan de week ervoor. Dat verklaart deels het lagere aantal positieve testuitslagen.
 • Het gemiddeld aantal besmettingen per 100.000 inwoners was vorige week 287, nu 211.
 • In de drie Noordelijke provincies is het gecombineerde reproductiegetal 0,89 (4 april). Dat wil zeggen dat 100 mensen met het coronavirus samen 89 andere mensen besmetten. Hoe lager het reproductiegetal, hoe sneller het aantal besmettingen kan dalen.

Ziekenhuisopnames

 • De afgelopen week zijn 11 mensen met COVID-19 opgenomen in de ziekenhuizen in Drenthe (vorige week 14).
 • Op 2 april lagen 20 patiënten op de verpleegafdeling (vorige week 30).
 • Het aantal patiënten op de IC was 15 (vorige week 11).

Testen
GGD Drenthe biedt op alle locaties PCR-testen. Antigeentesten (ook wel sneltesten genoemd) worden alleen gebruikt op locaties De Haar in Assen, Emmen en Meppel. Beide testen zijn altijd gratis bij de GGD. Je kunt in Drenthe snel terecht voor een betrouwbare test en de uitslag volgt snel (het snelst met DigiD). Bij een antigeentest vaak binnen 2 uur en bij een PCR-test binnen 24 uur. Je krijgt automatisch bericht, ook voor je kind. Heb je geen DigiD of wil je telefonisch de uitslag horen, dan duurt het vaak wat langer.

Bel alleen 0592-709709 wanneer je uitslag er na 4 (antigeen) of 48 uur (PCR) nog niet is.

 • In de afgelopen week heeft GGD Drenthe 12.024 testen afgenomen. Dat is 20% minder dan de week ervoor (14.997).
 • Van alle testen die GGD Drenthe doet, was de afgelopen week 6,8% positief (vorige week 8%). Landelijk steeg dit percentage van 8,5 naar 8,9%.

Er zijn inmiddels ook zelftesten verkrijgbaar, om te testen zonder klachten, bijvoorbeeld als thuiswerken geen optie is. Het resultaat is echter minder betrouwbaar dan een test in de teststraat. Je kunt met een zelftest de kans op een ongemerkte besmetting verkleinen, maar zeker niet uitsluiten. Neem je verantwoordelijkheid en blijf je aan de basisregels houden. En geef een positieve testuitslag altijd door aan de GGD. Maak hiervoor bij voorkeur een (her)testafspraak via 0800-1202 (8-20.00u) of bel met 0592-709709.

Zie ook:

Geef een reactie