Algemeen

RSG Wolfsbos organiseert online ouderavond over digitale wereld van kinderen

Social media zoals YouTube, Facebook, Whatsapp, Tiktok, Instagram, Snapchat en games zijn niet meer weg te denken uit de leefwereld van kinderen. Naast de projectweek over mediawijsheid voor leerlingen, heeft RSG Wolfsbos ook een online ouderavond over de digitale leefwereld van kinderen georganiseerd. Uit gesprekken met ouders is gebleken dat zij zich af en toe best zorgen maken over het schermgebruik van kinderen, met name in deze coronatijd.

Ouderbetrokkenheid
Roelina Zwiers, docente Lichamelijke Opvoeding en coördinator Gezonde School geeft aan: “We vinden het belangrijk om ouders te betrekken bij thema’s die op school behandeld worden. Een actueel thema waar we op dit moment veel aandacht aan besteden is mediawijsheid. Daarom besloten we om naast de projectweek voor leerlingen ook een online ouderavond over dit thema te organiseren. Gezien het aantal aanmeldingen, hebben we gemerkt dat ouders dit initiatief zeker waarderen”.

Opvoeduitdagingen
Natuurlijk zitten er veel voordelen aan het gebruik van social media en gamen. Maar het brengt ook risico’s met zich mee. Ouders staan voor nieuwe opvoeduitdagingen. “Heb je als ouder bijvoorbeeld zicht op de digitale leefwereld van je kind? Of hoe praat je hier samen over? En heb je soms het gevoel dat je kind teveel in beslag genomen wordt door smartphone of computer? Er zijn best veel vragen over het schermgebruik van kinderen, met name in deze coronatijd”. Tijdens de online ouderavond neemt Mariska Schouten, medewerker van Verslavingszorg Noord Nederland, de ouders mee in de digitale belevingswereld van kinderen en worden diverse vraagstukken besproken. De online ouderavond is zowel interactief als informatief. Tips, adviezen en ervaringen worden over en weer uitgewisseld. De eindconclusie is dat de meeste kinderen gelukkig verantwoord omgaan met social media en gamen.

Gezonde School
RSG Wolfsbos is een Gezonde School in de breedste zin van het woord. Roelina Zwiers vertelt verder: “Onze school vindt het belangrijk dat leerlingen opgroeien in een veilige en gezonde schoolomgeving. We proberen dan ook een gezonde leefstijl te stimuleren. We hebben een gezonde kantine en zijn een rookvrije school. Daarnaast betekent het dat we structureel in meerdere leerjaren aandacht besteden aan diverse aspecten van de Gezonde School zoals sport en beweging, voeding, genotmiddelen, veiligheid, welbevinden en mediawijsheid”.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: