Vandaag geen maandelijkse test van luchtalarm

Hoogeveen – Het maandelijkse luchtalarm gaat vandaag niet door omdat het tweede paasdag is. Dit is  gebruikelijk als een feestdag op de eerste maandag van de maand valt.

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur precies wordt de sirene getest. Het signaal duurt onafgebroken 1 minuut en 26 seconden. Als u dan de sirene hoort, weet u dat er niets aan de hand is. De sirene wordt nooit getest op nationale feestdagen, Dodenherdenking en religieuze feestdagen.

Sirene gaat meerdere malen bij alarm

Als u de sirene meerdere malen achter elkaar hoort, is er sprake van alarm. Er is dan zeker iets aan de hand. Het kan ook zijn dat u op een andere manier wordt gewaarschuwd, bijvoorbeeld door een rondrijdende geluidswagen. Volg dan de instructies op van de aanwezige autoriteiten.

Noodzaak testen sirene

De gemeenten testen de sirenes om:

  • na te gaan of de apparatuur nog allemaal goed werkt;
  • er zeker van te zijn dat iedereen de sirene herkent bij een ramp of zwaar ongeval.

Sirene gaat op een ander tijdstip

Gaat de sirene op een ander moment? Ga dan naar binnen, sluit deuren en ramen en zet radio of tv aan op de regionale rampenzender.

Sirene in de buurt

Er staan zo’n 3.800 sirenes door heel Nederland. De lokale overheid bedient de sirenes. De sirene bij u in de buurt gaat alleen als u ergens voor gewaarschuwd moet worden.

Klacht over sirene

Heeft u een klacht over de sirene of heeft u de sirene niet gehoord? Dan kunt u dit melden bij de brandweer in uw eigen regio.

 

Geef een reactie