Algemeen

Situatie in Drenthe is verslechterd (Corona weekoverzicht 22-28 maart)

De situatie in Drenthe is verslechterd. Sinds begin maart zien we dat het aantal positieve testen stijgt. Van alle GGD-testen zijn ook steeds meer uitslagen positief. Verder besmetten in het Noorden momenteel iedere 100 mensen met corona samen 106 anderen. Dat betekent dat het aantal besmettingen de komende periode nog flink kan toenemen.

In de ziekenhuizen in Noord Nederland neemt de druk op de capaciteit toe. Alleen samen kunnen we de opmars van het virus indammen en weer een stap zetten richting een open samenleving. GGD Drenthe is klaar om snel veel mensen te vaccineren zodra er meer vaccin is. Totdat voldoende mensen gevaccineerd zijn, kan alleen het opvolgen van de basisregels de situatie verbeteren. Beperk je contactmomenten, was vaak je handen, houd 1,5 meter afstand, werk thuis als dat kan en blijf thuis als je (milde) klachten hebt. Testen, ook bij milde klachten, is en blijft heel belangrijk.

Aantal vaccinaties

Vaccineren zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt door corona (wat ziekenhuisopnames helpt voorkomen). Naast GGD’en, vaccineren ook ziekenhuizen, langdurige zorginstellingen en huisartsen. Voor een goede bescherming krijgen alle gevaccineerde mensen een tweede vaccinatie.

  • Tot nu toe zijn in totaal door GGD’en 59.977 vaccinaties gezet bij 42.415 Drentse inwoners.
  • De afgelopen week zijn er 7.038 vaccinaties gezet door GGD Drenthe.
  • In totaal, van 6 januari tot en met 21 maart, zette GGD Drenthe er 57.782.

In welke volgorde en met welk vaccin inwoners gevaccineerd worden, wordt landelijk bepaald. Die informatie is te vinden op de website van Rijksoverheid. Je krijgt automatisch een uitnodiging, zodra je in aanmerking komt.

Aantal positieve testuitslagen 

Het verloop van het aantal positieve testen in Drenthe, de omliggende regio’s en landelijk van de afgelopen week is samengevoegd in een grafiek.

  • Het aantal positieve testuitslagen is de afgelopen week met 14% gestegen, van 1.240 naar 1.415.
  • Het gemiddeld aantal besmettingen per 100.000 inwoners was vorige week 251, nu 287.
  • In de drie Noordelijke provincies is het gecombineerde reproductiegetal 1,06 (24 maart 2021). Dat wil zeggen dat de verspreiding in het Noorden toeneemt: 100 mensen met het coronavirus besmetten samen 106 andere mensen.
  • Bij de meeste leeftijdsgroepen (tot 80 jaar) is het aantal positieve testen toegenomen. Bij jongeren tussen de 10-19 jaar zien we een forse toename van het aantal positieve testen (59%). Dit hangt samen met het heropenen van het basis onderwijs per 3 februari en het gedeeltelijk heropenen van de scholen in het voortgezet onderwijs per 1 maart.

Ziekenhuisopnames 

  • De afgelopen week zijn 14 mensen met COVID-19 opgenomen in de ziekenhuizen in Drenthe (vorige week 11).
  • Op 26 maart lagen 30 patiënten op de verpleegafdeling (vorige week 27).
  • Het aantal patiënten op de IC is 11 (vorige week 8).

Testen

GGD Drenthe biedt PCR-testen en antigeentesten (ook wel sneltesten genoemd), aangeboden op locaties De Haar in Assen, Emmen en Meppel (per 30 maart). Beide testen zijn altijd gratis bij de GGD. Je kunt in Drenthe snel terecht en de uitslag volgt snel (het snelst met DigiD). Bij een antigeentest vaak binnen 2 uur en bij een PCR-test binnen 24 uur. Je krijgt automatisch bericht, ook voor je kind. Heb je geen DigiD of wil je telefonisch de uitslag horen, dan duurt het vaak wat langer.

Bel alleen 0592-709709 wanneer je uitslag er na 4 (antigeen) of 48 uur (PCR) nog niet is.

In de afgelopen week heeft GGD Drenthe 14.997 testen afgenomen; vergelijkbaar met de week ervoor (14.473).

Van alle testen die GGD Drenthe doet, was de afgelopen week 8,0% positief (vorige week 7,3%).

Zie ook:

– De landelijke rapportage over de afgelopen week op rivm.nl 

– Het coronadashboard van GGD Drenthe

– Het dashboard van de Rijksoverheid

Bron GGD

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: