Gemeente Hoogeveen gaat bezuiniging op voltrekken gratis huwelijk/geregistreerd partnerschap

Hoogeveen – Het college heeft een nieuw reglement burgerlijke stand vastgesteld. Dat moet een bezuiniging opleveren op het gratis huwelijk. Er waren twee opties: de gratis huwelijk/geregistreerd partnerschap voltrekking en de voltrekking met volledige ceremonie.

Door aanpassingen in de ceremonie van het gratis huwelijk kunnen de kosten worden verlaagd. Hierdoor ontstaat er ruimte om een nieuwe voltrekkingsvorm toe te voegen, waarmee de opbrengst kan worden verhoogd.

Door het vaststellen van het nieuwe reglement geeft het de inwoners keuze uit drie ceremonie-opties voor huwelijken/geregistreerd partnerschap (zonder ceremonie, met een eenvoudige ceremonie en tot slot met een ceremonie) en waarbij de leges meer in verhouding zijn met de uitvoering.

Dit regelement bevat de volgende wijzigingen
a. De eenvoudige ceremonie bij gratis huwelijken vervalt;
b. De eenvoudige ceremonie als nieuwe voltrekking-optie toe te voegen;
c. kosten beter laten aansluiten op de verschillende voltrekking-opties.

Het aanbieden van de gratis huwelijken/geregistreerd partnerschap vonden voorheen plaats in de trouwzaal. Het huwelijk werd door een buitengewone ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) voltrokken. Hierbij was ook een bode aanwezig. Deze gratis huwelijken vinden plaats op de woensdagochtend om 09:00 uur en 09:15 uur.

Met het nieuwe reglement worden de gratis huwelijken/geregistreerd partnerschap anders georganiseerd. Zo vindt deze niet meer plaats in de trouwzaal maar in een commissiekamer. Het huwelijk wordt voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand (ABS) en op dezelfde tijdstippen zonder ceremonie.

Om de inwoners wel de gelegenheid te geven om in de trouwzaal, in het bijzijn van een BABS te trouwen of partnerschap te registreren, is de optie huwelijksvoltrekkingen eenvoudige plechtigheid in het leven geroepen. Deze vinden plaats op dinsdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur waarbij de ceremonie maximaal 20 minuten duurt. Uiteraard blijft het ook mogelijk om huwelijksvoltrekkingen/geregistreerd partnerschap met ceremonie op andere locaties en momenten vast te leggen. De kosten voor de optie huwelijksvoltrekking/geregistreerd partnerschap met eenvoudige plechtigheid worden leges in rekening gebracht. De leges bedragen €161,25 zoals opgenomen is in de leges verordening 2021.

Door het aanpassen van de gratis huwelijken realiseert de gemeente een besparing van €3.000,- per jaar

Deel dit bericht!

2 gedachten over “Gemeente Hoogeveen gaat bezuiniging op voltrekken gratis huwelijk/geregistreerd partnerschap

  • 31 maart 2021 om 10:29
    Permalink

    De gemeente herorganiseren levert volgens mij per jaar veel meer op, laten ze daar eens beginnen om de bezem er door te halen en eens goed te kijken welke functies er anders kunnen zodat er minder mensen nodig zijn.

Geef een antwoord