Ontwikkelingen COVID-19 in Drenthe (weekoverzicht 15-21 maart)

De situatie in Drenthe is nog steeds zeer ernstig. Door de vaccinaties zijn er veel minder 80-plussers met een positieve testuitslag. We testen wel meer mensen en het aantal inwoners uit Drenthe met een positieve testuitslag is opnieuw met 20% gestegen. We zien op dit moment de grootste stijgingen bij kinderen en binnen organisaties. In het Noorden neemt ook het reproductiegetal sterk toe: 100 mensen met corona besmetten 116 anderen. Dat betekent dat het aantal besmettingen snel toe kan nemen. We zien al een sterke toename van het aantal ziekenhuisopnames. Het naleven van de basisregels wordt alleen maar belangrijker. Om grote problemen in de zorg te voorkomen, maar ook om versoepelingen eerder mogelijk te maken.

Aantal vaccinaties
Vaccineren zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt door corona (wat ziekenhuisopnames helpt voorkomen). Naast GGD’en, vaccineren ook ziekenhuizen, langdurige zorginstellingen en huisartsen. Voor een goede bescherming krijgen alle gevaccineerde mensen een tweede vaccinatie.

·       Tot nu toe zijn in totaal door GGD’en 52.670 vaccinaties gezet bij 38.504 Drentse inwoners.
·       De afgelopen week zijn er 6.655 vaccinaties gezet door GGD Drenthe.
·       In totaal, van 6 januari tot en met 21 maart, zette GGD Drenthe er 50.744.

In welke volgorde en met welk vaccin inwoners gevaccineerd worden, wordt landelijk bepaald. Die informatie is te vinden op de website van Rijksoverheid. Je krijgt automatisch een uitnodiging, zodra je in aanmerking komt.

Aantal positieve testuitslagen
Het verloop van het aantal positieve testen in Drenthe, de omliggende regio’s en landelijk van de afgelopen week is samengevoegd in een grafiek.

·       Het aantal positieve testuitslagen is de afgelopen week opnieuw met 20% gestegen, van 1.033 naar 1.240.
·       Het gemiddeld aantal besmettingen per 100.000 inwoners was vorige week 209, nu 251.
·       In de drie Noordelijke provincies is het gecombineerde reproductiegetal 1,16 (16 maart 2021). Dat wil zeggen dat de verspreiding in het Noorden toeneemt: 100 mensen met het coronavirus besmetten samen 116 andere mensen.
·       Dankzij het vaccineren is het aantal 80-plussers dat een positieve testuitslag heeft gekregen verder gedaald (een daling van 60%).
·       Het openstellen van de scholen brengt naast vele voordelen ook meer positieve testuitslagen met zich mee. In Drenthe zien we de sterkste stijging van het aantal positieve testen bij kinderen tussen de 5-9 jaar. Het betreft een stijging van 53%. Ook bij jongeren tussen de 15-19 jaar zien we en stijging (30%).
·       Ook bij de leeftijdsgroep 20-64 jarigen (leeftijd van mensen op de arbeidsmarkt) zien we een stijging van het aantal besmettingen (18%).

Ziekenhuisopnames
·       De afgelopen week zijn 11 mensen met COVID-19 opgenomen in de ziekenhuizen in Drenthe (vorige week 15).
·       Op 19 maart lagen 27 patiënten op de verpleegafdeling (vorige week 20).
·       Het aantal patiënten op de IC is 8 (vorige week 10).

Testen
GGD Drenthe biedt PCR-testen en antigeentesten (ook wel sneltesten genoemd, aangeboden op locatie De Haar in Assen en in Emmen). Beide zijn altijd gratis bij de GGD. Je kunt in Drenthe snel terecht en de uitslag volgt snel (het snelst met DigiD). Bij een antigeentest na vier uur en bij een PCR-test binnen 48 uur (maar bijna altijd veel sneller). Bel niet voor de uitslag. Je krijgt automatisch bericht, ook voor je kind.

·       In de afgelopen week heeft GGD Drenthe 14.473 testen afgenomen; een stijging van 24% vergeleken met de week ervoor (11.681). Deze stijging heeft ook te maken met de toename van het aantal testen, onder andere doordat contacten van iemand met corona zich ook zonder klachten 5 dagen na het contact kunnen laten testen.
·       Doordat we meer mensen zonder klachten zonder klachten testen, daalt het ‘vindpercentage’. Dat is het aandeel positieve uitslagen van alle GGD-testen. Van alle testen die GGD Drenthe doet, waren de afgelopen week 7,3% positief (vorige week 7,8%).

Door de basisregels goed op te volgen, komen versoepelingen eerder in zicht
De verwachting is dat het aantal besmettingen eerst nog blijft toenemen. Zolang nog niet voldoende mensen gevaccineerd zijn, zijn de basisregels – ons eigen gedrag – het belangrijkste wapen dat we hebben. Hoe beter het ons lukt om de basisregels te volgen, hoe eerder de besmettingen zullen dalen en de versoepelingen waar iedereen zo naar uit kijkt weer in zicht kunnen komen. Om dat te bereiken: spreek zo min mogelijk af met anderen, was vaak je handen, houd 1,5 meter afstand, werk thuis als dat kan en blijf thuis als je (milde) klachten hebt. Testen, ook bij milde klachten, is en blijft heel belangrijk. Zo zorgen we er samen voor dat we anderen niet besmetten.

Zie ook:

•           de landelijke rapportage over de afgelopen week op rivm.nl 

•           het coronadashboard van GGD Drenthe

•           het dashboard van de Rijksoverheid

bron: GGD

 

Deel dit bericht!

Geef een antwoord