Consultatiebureaus delen Boekstartkoffertjes uit

Hoogeveen – Ouders ontvangen tijdelijk via consultatiebureaus de Boekstartkoffertjes van de Bibliotheek. In het gewilde oranje koffertje zitten twee gratis babyboekjes en informatie over voorlezen.

Het initiatief is een onderdeel van Boekstart. BoekStart is een landelijk programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten. Jonge ouders kunnen normaal gesproken het Boekstartkoffertje ophalen in de bibliotheek en hun kindje gratis lid maken. De bibliotheek is momenteel beperkt open. Dankzij het consultatiebureau ontvangen alle ouders nu toch een koffertje voor hun kindje.

 

BoekStartcoach Liz van Haalen van Bibliotheek Hoogeveen legt het belang van boeken en (voor)lezen uit: “Samen lezen kan al vanaf 3 maanden. Je baby hoort de stem van zijn of haar ouder en dus allerlei woorden. Het is gezellig en draagt bij aan de taalontwikkeling. Laat jonge baby’s daarom spelen met babyboekjes en laat ze er lekker op bijten. Vanaf 3 maanden kunnen ze al contrast onderscheiden en kijken naar plaatjes; wanneer je als ouder hierbij iets vertelt of zingt, is dat ook al ‘voorlezen’.

Kinderen die vanaf baby af aan elke dag 15 minuten worden voorgelezen, leren per jaar 1000 nieuwe woorden extra. Ze krijgen een grotere woordenschat en zijn later beter in taal. Daardoor hebben ze het gemakkelijker op school. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen!”

 

Kinderen t/m 18 jaar kunnen gratis lid worden van de bibliotheek. Aanmelden kan via de website of via tel. 0528 268131.

 

Geef een reactie