Koopman op pad

De egelopvang in Hollandscheveld

De grootste bedreiging voor de egels zijn kou en nattigheid gedurende de wintermaanden en het vroege voorjaar, in die periode is de egelopvang Hollandscheveld een echte uitkomst. Deze tijd van het jaar zijn ze gevoelig voor lage temperaturen, vocht en overstromingen. En er bestaat het gevaar dat hun nest verstoord wordt. De egelopvang biedt egels daarom een droge en beschutte plek waar ze een nest kunnen maken, waar ze kunnen overwinteren en jongen kunnen grootbrengen.

Onze tuinen worden meestal zo keurig onderhouden, dat er nauwelijks natuurlijke bescherming voorhanden is in de vorm van braamstruiken, heggen en omgevallen bomen. Hierdoor zijn sommige egels geneigd hun nest te bouwen op minder geschikte plaatsen zoals in afvalverbrandingshopen (waar ze kunnen verbranden), composthopen (waar ze doorspit kunnen worden) of in garages en kassen (waar ze opgesloten kunnen worden).

Wilt u meer weten over de egelopvang kijk dan deze aflevering van Koopman op pad. De foto bij dit artikel is gemaakt door Henk Boer, tevens opname assistent van Koopman op pad.

Geef een reactie

Aankomende evenementen