Algemeen

Eerste positieve effecten van de vaccinaties zijn in Drenthe zichtbaar

De eerste positieve effecten van de vaccinaties zijn in Drenthe zichtbaar. De GGD ziet minder positieve tests in verpleeghuizen en bij 80-plussers. Ook zijn verpleeghuizen en woonzorgcentra minder vaak de vermoedelijke bron van besmetting. Wel wordt door de versoepelingen en de Britse variant een stijging van het aantal positieve testuitslagen verwacht. Ook in Drenthe. De basisregels blijven dus even belangrijk als voorheen.

Aantal vaccinaties
Vaccineren zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt door corona (wat ziekenhuisopnames helpt voorkomen). Naast GGD’en, vaccineren ook ziekenhuizen, langdurige zorginstellingen en huisartsen. Voor een optimale bescherming krijgen alle gevaccineerde mensen een tweede vaccinatie.

Tot nu toe zijn in totaal 30.494 Drentse inwoners door GGD’en gevaccineerd. De afgelopen week zijn er 5.334 vaccinaties gezet door GGD Drenthe. In totaal, van 6 januari tot en met 7 maart, zijn dit er 37.635.

In welke volgorde en met welk vaccin inwoners gevaccineerd worden, wordt landelijk bepaald. Die informatie is te vinden op de website van Rijksoverheid

Aantal positieve testuitslagen
Het aantal positieve testuitslagen is de afgelopen week met 859 ongeveer gelijk gebleven (vorige week 841). Het gemiddeld aantal besmettingen per 100.000 inwoners ook (vorige week 170, nu 174).

Zowel in Nederland als in Drenthe zien we een daling van het aantal positieve tests in verpleeghuizen. En ook in de oudste leeftijdsgroepen (80+) zien we de afgelopen weken een daling van het aantal positieve testen (afgelopen week 64% minder dan de week ervoor). Ook waren verpleeghuizen en woonzorgcentra minder vaak de vermoede bron van besmetting (6,8% vorige week naar 1,4% in de afgelopen week).

Het verloop van het aantal positieve testen in Drenthe, de omliggende regio’s en landelijk van de afgelopen week is samengevoegd in een grafiek

De scholen zijn nu een paar weken open en kinderen worden vaker getest. Dit komt doordat voor kinderen vanaf 4 jaar sinds 8 februari hetzelfde thuisblijf- en testbeleid geldt als voor volwassenen. Zo komen besmettingen onder kinderen sneller aan het licht. In de afgelopen week nam met name het aantal positieve testuitslagen in de groep 10-14 jarigen toe. We zagen afgelopen week geen opvallende toename van het aantal clusters (3 of meer gerelateerde besmettingen) op scholen.

Ziekenhuisopnames
De afgelopen week zijn 16 mensen met COVID-19 opgenomen in de ziekenhuizen in Drenthe (vorige week 18). Op 5 maart lagen 28 patiënten op de verpleegafdeling (vorige week 32). Het aantal patiënten op de IC is 9 (vorige week 7).

Testen
In de afgelopen week heeft GGD Drenthe 8.387 testen afgenomen; een stijging van 10% vergeleken met de week ervoor (7.609). We testen meer kinderen, meer mensen zonder klachten* en de start van het hooikoortseizoen kan een rol spelen bij deze stijging. Het totaal bestaat uit zowel PCR-testen als antigeentesten (ook wel sneltesten genoemd, aangeboden op locatie De Haar in Assen en in Emmen). Je kunt bijna altijd dezelfde dag terecht en ontvangt de uitslag bijna altijd binnen vier uur (antigeentest) of uiterlijk de volgende dag (PCR).

Het nieuwe testbeleid* beïnvloedt het ‘vindpercentage’: het aandeel positieve uitslagen van alle GGD-testen. Die is de afgelopen week gedaald. Van de testen die GGD Drenthe doet, waren de afgelopen week 8,1% positief (vorige week 9,2%).

Versoepelingen betekenen nog beter op maatregelen letten
In de drie noordelijke provincies is het gecombineerde reproductiegetal 0,90 (landelijk 1,04). Dat wil zeggen dat 100 mensen met het coronavirus samen 90 andere mensen besmetten. Dat betekent dat de verspreiding in Noord Nederland afneemt.

De verwachting is dat het aantal besmettingen toeneemt, door de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus en de versoepelingen in de maatregelen. Dat maakt het extra belangrijk om je zo goed mogelijk aan de basismaatregelen te houden. Spreek zo min mogelijk af met anderen, was vaak je handen, houd 1,5 meter afstand, werk thuis als dat kan en blijf thuis als je (milde) klachten hebt. Testen, ook bij milde klachten, is en blijft heel belangrijk. Zo zorgen we er samen voor dat we anderen niet besmetten.

Zie ook:

 

Contacten van iemand met corona kunnen zich nu ook direct en zonder klachten laten testen. Zo kan een besmetting eerder worden ontdekt en verspreiding eerder worden voorkomen. De quarantaine kan niet eerder worden gestopt dan bij een negatieve testuitslag op of na dag 5. Vermijd dan nog wel het contact met kwetsbare personen tot en met 10 dagen na het contact met de persoon met corona. Werk je in de zorg, overleg dan met je werkgever of en wanneer je weer mag werken. Blijf ook op klachten letten als je weer naar buiten mag. Als je klachten krijgt of je klachten veranderen, blijf dan thuis en laat je opnieuw testen.  

Bron GGD

Geef een reactie

Aankomende evenementen