foto: Pixabay
Algemeen

Project mediawijsheid leert leerlingen RSG Wolfsbos 21st Century Skills

Kennis over de digitale wereld is tegenwoordig onmisbaar. Naast de vele positieve kanten van online mediagebruik, heeft de digitale wereld ook een keerzijde waar zowel jong als oud zich bewust van moeten zijn. Daarom heeft RSG Wolfsbos in samenwerking met TMI Academy een online projectweek mediawijsheid georganiseerd voor leerlingen en docenten.

Digitale vaardigheden
Mediawijsheid is in de deze tijd van online onderwijs heel actueel. Een positieve ontwikkeling is dat de digitale vaardigheden van leerlingen en docenten de afgelopen periode flink zijn toegenomen. De keerzijde is echter dat cybercriminelen steeds professioneler worden, de politie geeft zelfs aan dat het aantal meldingen van digitaal misbruik behoorlijk is gestegen. Voor RSG Wolfsbos aanleiding om ruim 400 leerlingen en hun docenten op een uitdagende en competitieve wijze deel te laten nemen aan een online projectweek over mediawijsheid. Tijdens het project wordt de focus gelegd op onderwerpen zoals fake news, cybercrime en reclamewijsheid. Aansprekende onderwerpen waar leerlingen en docenten mee te maken kunnen krijgen of al mee te maken hebben gehad.

 

Inzicht in digitale wereld
Karlijn Boddeüs, trainer & Social media coördinator van TMI Academy vertelt: “De digitale wereld staat nooit stil, daarom houden wij alles bij zodat we scholen digitaal geletterd kunnen maken. De afgelopen week mochten we online les geven aan leerlingen van RSG Wolfsbos en docenten trainen tot experts op het gebied van digitale geletterdheid. Naar mate de projectweek vorderde en iedereen de werkwijze onder de knie had, kwamen leerlingen met leuke reacties tijdens gesprekken over de thematiek. Zo kwamen we bijvoorbeeld te weten dat sommige leerlingen influencers zijn op Instagram en werden phishingmails onderschept. Aan het einde van de week merkten we dat de houding van leerlingen ten opzichte van bepaalde onderwerpen behoorlijk was veranderd. Dat kwam vooral omdat de leerlingen meer inzicht hebben gekregen in de digitale wereld. Zo weten de leerlingen nu hoe ze fake news kunnen herkennen. Leerlingen geven aan dat ze zeker media wijzer zijn geworden en dat de projectweek een goede afwisseling is op de reguliere lessen. Dat vinden wij natuurlijk een groots compliment!”

 

Interactieve ouderavond
John de Vries, docent van RSG Wolfsbos is tevreden over het verloop van de projectweek. “De leerlingen waren heel enthousiast en ik heb zelf ook nieuwe kennis opgedaan over de digitale wereld. Het was voor iedereen erg leerzaam en ik kijk uit naar het vervolg.” Volgende week wordt er samen met de trainers van TMI Academy een interactieve ouderavond georganiseerd voor ouders én leerlingen. Tijdens de avond wordt met elkaar terug gekeken naar de thema’s van de projectweek. Trainers en docenten komen aan het woord en leerlingen kunnen zelf vertellen wat ze hebben geleerd en hoe ze de opdrachten vonden. Ook worden ‘tips voor thuis’ gegeven. Hoe kunnen ouders bijvoorbeeld hun kennis over mediawijsheid up-to-date houden en wat is een goede manier om met kinderen om te gaan in relatie tot de digitale wereld. Dat belooft een interessante afsluiting van het project, zowel voor leerlingen, ouders als docenten!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: