112/Misdaad

Assen/Hoogeveen: Tegen een 27-jarige Hoogevener werd bij de rechtbank in Assen 8 maanden gevangenisstraf waarvan de helft voorwaardelijk, wegens het in brand steken van een auto op een paarkeerplaats aan het Kaaplaantje. De man ontkende en verklaarde dat hij wel bij de auto in de buurt was geweest maar alleen om de ontlasting van zijn hond op te ruimen.

De autobrand was begin 2016, vlakbij zijn woning. In die tijd was er veel onrust in Hoogeveen vanwege de vele autobranden. Zelfs het leger werd ingezet om de brandstichters te betrappen, de soldaten verstopten zich in de bosjes bij mogelijke hotspots, zo bleek tijdens de rechtszaak. Het Openbaar Ministerie (O.M.) acht de man schuldig en wil dat hij ook € 1.000,- schadevergoeding betaald. De verdachte beriep zich op zijn zwijgrecht, vanwege psychische problemen, volgens zijn advocaat.

De Hoogevener was voor meerdere autobranden in beeld omdat hij de brand meldde of bij een autobrand stond te kijken. Zijn fascinatie viel de politie op. Bij de nachtelijke autobrand op het Kaaplaantje was de man te zien op videobeelden te zien. Om zijn puppy uit te laten, zo verklaarde hij. Een kwartier later werd de autobrand ontdekt. Bij een huiszoeking werden proppen papier in sokken gevonden. Bij afgeluisterde telefoongesprekken tussen de man en zijn vrouw werd afgesproken wat ze tegen de politie zouden verklaren over het uitlaten van de hond en de met papier gevulde sportsokken. Er zaten geen sporen van de hond op de sokken en ze kwamen niet met een eensluidend verhaal.

De bewuste auto bleek zo zwaar beschadigd dat een technisch onderzoek naar de oorzaak niet meer mogelijk was. Dat gegeven was voldoende voor de advocaat van de Hoogevener om vrijspraak te vragen omdat brandstichting niet vast staat.

Uitspraak over 14 dagen.

Geef een reactie

Aankomende evenementen